Evanjelici majú otvorené dvere k Eucharistii

4,698
Neutral

Podľa pastora luteránskej komunity, ktorý nedávno navštívil pápeža, otvoril František minulý mesiac dvere vzájomnému pristupovaniu k Eucharistii medzi katolíkmi a luteránmi. Začala sa tak revolúcia.

"Myslím si, že pre pápeža Františka je otváranie dverí typické a my - ostatné cirkvi - máme povinnosť nájsť spôsob, ako ich ešte viac vyplniť ekumenickým životom a životom jednoty," povedal 12. decembra Pastor Jens Kruse z evanjelickej luteránskej cirkvi v Ríme pre Národný katolícky register (National Catholic Register).

Pápež František minulý mesiac navrhol istej luteránke, aby sa pri pristupovaní k svätému prijímaniu riadila svojím svedomím. Žiadala totiž o povolenie, aby mohla sviatosť prijímať so svojím katolíckym manželom. Toto vyjadrenie pápeža však vyvolalo spor.

Predstavený Vatikánskej liturgie kardinál Robert Sarah na to o niekoľko dní reagoval slovami, že "takýto vzájomný styk medzi katolíkmi a nekatolíkmi nie je povolený."

"Je potrebné vyznanie katolíckej viery. Nekatolík nemôže prijímať Eucharistiu. To je viac ako jasné. Nie je to otázka svedomia," povedal vtedy Aletelia.

Na otázku, či ma kňaz dovolené, aby dal sväté prijímanie mužovi aj žene, ak jeden z nich nie je katolík, sa kardinál Sarah vyjadril takto: "Nie, my rozdávame prijímanie len katolíkom. Mnoho kňazov mi povedalo, že dávajú prijímanie každému. To je však nezmysel."

Sarah povedal, že sprístupnenie prijímania iným cirkvám by len podporovalo znesvätenie svätej Eucharistie.

"Nemôžeme to urobiť. To tak nie je, že musím hovoriť k Pánovi, aby som vedel, či mám ísť na prijímanie. Nie, musím vedieť, či som nasledoval pravidlá Cirkvi. Moje svedomie je to, ktoré hovorí: ‚Choď.‘ Preto musí byť osvietené pravidlami Cirkvi a tá hovorí, že ak chcem pristúpiť k svätému prijímaniu, musím byť v stave milosti, teda bez hriechu, a musím veriť v Katolícku cirkev."

Ale Pastor Kruse verí, že to, čo začal pápež, je revolúciou v oblasti pristupovania k prijímaniu medzi jednotlivými cirkvami.

"Pred týmto stretnutím sme si v našej cirkvi mysleli, že dvere [vzájomného pristupovania k prijímaniu medzi cirkvami] boli zatvorené a že si na to ešte budeme musieť počkať. Mysleli sme si, že Eucharistiu spoločne oslávime až vo večnosti. Ale teraz sa našiel iný spôsob ako to dosiahnuť a myslím si, že je to niečo ako revolúcia pre obe cirkvi. Musíme však intenzívnejšie myslieť na to, ako nájsť spoločné riešenie," povedal.

"Nie je to otázka teológie, ale toho, či sa chceme viac zjednotiť alebo nie," dodal.

Kruse povedal, že s postojom katolíkov nesúhlasí. Oni tvrdia, že niekto, kto pristúpi k Eucharistii bez toho, aby veril dogmám Katolíckej cirkvi, koná zlo. Kruse tvrdí, že samotné rozhodnutie reagovať na Ježišovo pozvanie je viac ako doktrína.

"Veď je to Ježiš Kristus, kto nás k tejto účasti pozýva. A nie Katolícka alebo Luteránska cirkev. Preto nie je úlohou luteránskych alebo katolíckych dogiem, aby sa k tomu vyjadrili. Pozýva nás sám Ježiš Kristus a On nám dáva svoje telo a krv," povedal.