Ženatí kňazi: Nemecko-Brazílske prepojenie

2,038
Kultúra smrti

Podľa záznamov nemeckého teológa a brazílskeho biskupa, František plánuje v niektorých lokalitách povoliť výnimky z normy kňazského celibátu. Začalo by sa v Amazónii.

Vymenené listy, rozhovor, a inovácie, ktoré sa už stali pravidlom, potvrdzujú zámery pápeža Františka. Ten chce zvýšiť počet ženatých kňazov v Katolíckej cirkvi. Bolo to už naznačené na stránke www.chiesa v článku s názvom
Ďalšia Synoda už pracuje na zosobášených kňazoch (The Next Synod Is Already in the Works. On Married Priests)(9.12.2015)

*

Výmena listov sa uskutočnila vďaka iniciatíve vysoko postaveného nemeckého teológa Wunibalda Müllera (65). Ten v decembri 2013 napísal pápežovi otvorený list, ktorý je zverejnený na oficiálnych stránkach biskupskej konferencie Nemecka pod názvom "František, otvorte dvere". Žiada sa v ňom, aby bola odstránená prísnosť ohľadom celibátu kňazov.

Müller však nie je len tak niekto. Je to psychológ a produktívny autor. V benediktínskom opátstve Münsterschwarzach v diecéze Würzburg založil a v súčasnosti aj riadi "Recollectio-Haus". Starajú sa tu o kňazov a rehoľníkov v existenčnej kríze. Financie na pokrytie výdavkov získavajú zo zvyšných siedmich diecéz (Augsburg, Freiburg, Limburg, Mainz, Mníchov-Freising, Paderborn, Rottenburg-Stuttgart). Duchovne tu pomáha Anselm Grün, najčítanejší Benediktín nielen v Nemecku, ale po celom svete.

Müllerov názor dobre vystihuje už názov jeho bakalárskej a doktorandskej práce: "Kňaz ako duchovný vodca homosexuálov" a "Homosexualita, výzva pre teológiu a starostlivosť o duše."

Keďže nedostal odpoveď na svoj prvý úradný list, tak v apríli 2014 Müller skúsil napísať druhý, ten však adresoval Jorgeovi Mariovi Bergogliovi. Skoro o dvadsať mesiacov neskôr, pápež na neho konečne reagoval.

Nakoniec 25. novembra publikovala "Katolícka Agentúra novín" (Katholische Nachrichten-Agentur), čo je vlastne tlačová agentúra nemeckých biskupov, správy o tejto korešpondencii a signáloch "prístupnosti" pápeža. "Juho-nemecké noviny" (Süddeutsche Zeitung) viedli 4. januára rozhovor s Müllerom a spýtali sa ho na ďalšie podrobnosti:

Otázka: Napísali ste list pápežovi Františkovi.

Odpoveď:  Požiadal som o zmiernenie celibátu. Kňazi by mali byť aj ženatí rovnako ako aj v celibáte, mali by byť homosexuáli aj heterosexuáli.

Otázka:  A aká bola odpoveď?

Odpoveď:  František mi poďakoval za moje postrehy, čo ma veľmi potešilo. Povedal však, že moje návrhy nemôžu byť realizované univerzálne pre celú Cirkev, ale myslím si, že to nevylučuje riešenie problému na regionálnej úrovni. František požiadal brazílskeho biskupa Erwina Kräutlera, aby zistil, či má vo svojej diecéze ženatých mužov s takými skúsenosťami, aby mohli byť vysvätení za kňazov. Pápež hľadá miesta, kde je možné niečo zmeniť, aby sa tam následne mohla situácia vyvíjať svojím smerom.

*

Erwin Kräutler (na fotke) je biskup, ktorý pôsobil v obrovskej amazonskej prelatúre Xingu, no odchádza do dôchodku kvôli svojmu veku. Je však stále veľmi aktívny ako sekretár biskupskej komisie pre Amazóniu. Presnejšie, on je ten brazílsky biskup, ktorý mal s Františkom niekoľko dní pred Vianocami ďalší rozhovor o možnosti obrátiť sa na ženatých kňazov, a to najmä na územiach, ktoré sú úplne zbavené celibátu kňazov.

Rádio Vatikán 22. decembra pustilo do éteru správy o rozhovore medzi ním a pápežom:

Otázka: Čo pápež hovorí na komunity, ktoré nemajú kňaza na slávenie Eucharistie?

Odpoveď: Povedal mi, že musíme predložiť konkrétne návrhy. Dokonca aj keď budú odvážne, či smelé. Ďalej mi povedal, že musíme mať odvahu hovoriť. On sám neprevezme iniciatívu, ale bude načúvať ľuďom. Chce dospieť k dohode a pokúsiť sa začať s ňou v niekoľkých regiónoch. Cieľom by bolo umožniť ľuďom sláviť Eucharistiu. Ak niekto číta apoštolskú výzvu Jána Pavla II. "Dies Domini", jasne sa tam hovorí, že kde nie sú ľudia zhromaždení okolo oltára, tam neexistuje žiadna kresťanská komunita. Aby sme nasledovali Božiu vôľu, musíme všetko prispôsobiť tak, aby sa to mohlo uskutočniť. V Brazílii už výbor pracuje na tom, aby zistil, akým spôsobom by sme to mohli docieliť.

Otázka: Takže čo by sme mohli v tejto chvíli očakávať od pápeža Františka?

Odpoveď: Nastane zlom. Ba čo viac, my už sme v zlomovom bode.  Myslím si, že sme sa dostali do bodu, odkiaľ niet návratu. Nasledujúci pápež a ani ten po ňom už nebude môcť navrátiť to, čo František v súčasnosti presadzuje a robí.

V predchádzajúcom článku, ktorý bol zverejnený 12. júla 2015 v talianskom časopise "Credere", Kräutler potvrdil, že "minulý apríl pápež požiadal výbor pre Amazóniu o konkrétne návrhy". Od tej doby "sme vytvorili hypotézy niekoľkých spôsobov, ktoré môžu byť určené pre všetky komunity. Tie by vďaka novým návrhom mohli mať možnosť podieľať sa na Eucharistii viac ako trikrát za rok."

Medzi tieto "spôsoby", patrí práve svätenie ženatých mužov. Kräutler tvrdí, že jeho účelom je kompenzovať nedostatok kňazov. Vyjadril sa, že "na 800 komunít, máme len 30 kňazov a tento región je naozaj veľmi rozsiahly."

Je potrebné povedať, že nedostatok mužov s kňazským povolaním v Brazílii môže byť tiež dôsledkom zlého príkladu, ktorý dáva časť duchovenstva tejto krajiny. Aj to jedine ak je popis, ktorý bol nedávno zverejnený v Katolíckom časopise rovnako autoritatívny a bezchybný ako "Il Regno":

"Veriaci nemajú inú možnosť ako sa zhromažďovať v kostole, aby slávili akúsi omšu bez kňazov. To sa stáva aj v mestách, kde nie je nedostatok kňazov. Tí by sa v nedeľu mohli rozísť do rôznych kostolov, ale namiesto toho radšej koncelebrujú medzi sebou a veriacich nechávajú napospas nespútaným fanatikom. Títo fanatici nie sú celebrantmi a niektorí z nich niekedy modifikujú liturgické texty tak, ako sa im zapáči. Dôvod je, že nie sú ani schopní porozumieť im, a tak menia spev hymnu Svätý na tanečný rytmus, nepripomínajú si pápeža, biskupov ani zosnulých. Títo kňazi sú takí leniví, že podobne ako holiči v Taliansku, majú zvyčajne v pondelok voľno. Neslávia teda svätú omšu, a to ani v katedrálach. Rovnako nenavštevujú chorých, neroznášajú im Eucharistiu a neslúžia pohreby. Nemôžu sa však stále vyhovárať na nedostatok kňazov."

*

Rovnako dôležitým faktorom pri schvaľovaní vysviacky "viri probati" v latinskej Cirkvi je povolenie, ktoré bude udelené ženatým kňazom východných katolíckych cirkví. To im umožní slúžiť aj mimo ich tradičného územia. Znamená to, že už nebudú musieť byť len na Blízkom východe a vo východnej Európe, ale po celom svete.

Pápež František 14. júna 2014 udelil toto povolenie prostredníctvom Vatikánskej Kongregácie pre Východné cirkvi, ktorú vedie argentínsky kardinál Leonardo Sandri. Odstránilo to storočie a pol nekompromisných zákazov.

No aj napriek tomu, príslušníci Latinskej Katolíckej Cirkvi v Severnej a Južnej Amerike a v západnej Európe s prítomnosťou východného obradu nesúhlasili. Ženatí kňazi, ktorí prišli na ich územie v dôsledku migrácie, by spôsobili v očiach veriacich "gravissimum scandalum" (veľký škandál).

No pápež František aj tak povolil ich prítomnosť, avšak len za určitých podmienok. Vo svoj prospech citoval apoštolskú konštitúciu z roku 2009 "Anglicanorum coetibus". V nej Benedikt XVI. povolil prítomnosť bývalých anglikánskych ženatých kňazov v tých regiónoch, kde bol stále zakázaný východný obrad ženatých kňazov.

*

Ešte posledný postreh. Vysvätenie ženatých mužov za kňazov najmä "v konkrétnych prípadoch a kvôli pastoračným potrebám," už bolo prijaté na preskúmanie v rámci Synody, ktorá bola v roku 1971 venovaná "kňazskej službe a spravodlivosti vo svete."

Ohľadom tejto myšlienky sa rozhodovalo v hlasovaní. Druhou možnosťou bolo držať celibát po celú dobu kňazstva v Latinskom obrade, a to bez výnimky.

Tento druhý návrh vyhral 107 hlasov proti 87.

Od tej doby však uplynulo 45 rokov a František sa zrejme domnieva, že je načase, aby sa táto otázka opäť prehodnotila a otvorili sa dvere ženatému duchovenstvu. Začalo by sa v niekoľkých oblastiach Latinskej Ameriky, a to najmä tých, ktoré sú postihnuté nedostatkom kňazov.

Malo by sa tak spraviť bez akéhokoľvek dramatizovania. František tvrdí, že toto "je otázkou disciplíny a nie viery."