Shutterstock_1993086212-810x500.jpg

Žaloba obviňuje univerzitu v Alberte z porušenia práv Charty tým, že zrušila podujatie proti "wokeizmu

21
Kultúra smrti

Univerzita v Alberte čelí žalobe profesora, študenta a hosťujúceho rečníka, ktorí tvrdia, že inštitúcia porušila ich práva vyplývajúce z Charty tým, že zrušila podujatie určené na diskusiu o hrozbe wokeizmu pre akademickú obec.

Poslanec Univerzity v Lethbridge Dr. Paul Viminitz, študent Jonah Pickle a hosťujúci rečník Dr. Frances Widdowson podali 26. júla spoločnú žalobu proti škole, uvádza sa v tlačovej správe Centra pre ústavné slobody. V žalobe sa uvádza, že inštitúcia porušila žalobcami’ “Chartou chránené slobody prejavu a zhromažďovania” tým, že zrušila podujatie naplánované na február 2023, počas ktorého mala Widdowsonová predniesť prezentáciu s názvom “Ako woke-izmus ohrozuje akademickú slobodu.”

Widdowsonová, ktorá predtým pôsobila ako profesorka a v súčasnosti prostredníctvom vedeckého výskumu vystupuje proti woke agende, uviedla, že tento incident “je učebnicovým príkladom” témy, o ktorej mala prednášať pred šiestimi mesiacmi.

“Namiesto toho, aby fakultu a študentov povzbudila k tomu, aby sa zaoberali mojimi myšlienkami s cieľom dosiahnuť lepšie pochopenie vplyvu totalitnej politiky identity’ na akadémiu, vytvorila Lethbridgeská univerzita ‘nebezpečný priestor’ pre kritické myslenie a otvorené skúmanie,” komentovala to podľa tlačovej správy. “Znamená to, že na tejto akademickej inštitúcii je ohrozený rozvoj poznania a teoretického chápania.”

Právnik Centra spravodlivosti Glenn Blackett dodal, že “univerzity čoraz viac zasahujú do hľadania poznania, vychádzajúc z predpokladu, že pravda je už známa a že nesúhlasné hlasy sú nejakým spôsobom nebezpečné.”

“Ide inými slovami o dogmu, ktorá je opakom vedy,” pokračoval Blackett. “Ak nedokážeme’zachrániť naše univerzity, nedá sa povedať, aký vedecký, sociálny a ekonomický pokrok’upierame budúcim Kanaďanom.”

Podľa súdu dokumenty, Viminitz pôvodne pozval Widdowsona na februárové podujatie v novembri 2022, pričom plánoval poskytnúť bezplatnú prednášku a stretnutie s otázkami a odpoveďami pre verejnosť. Widdowson pozvanie prijal a Viminitz a Pickle sa plánovali na podujatí zúčastniť. V dokumentoch sa uvádza, že “podujatie si Viminitz objednal u UofL v súlade so štandardnými zásadami a postupmi UofL.”

V januári sa však “voči podujatiu vyvinula značná odozva vrátane výziev na zrušenie podujatia zo strany signatárov dvoch petícií, Katedry domorodých štúdií UofL’a rôznych členov fakulty UofL’”Podujatie bolo oficiálne zrušené inštitúciou 30. januára 2023.

Univerzita ako niektoré dôvody zrušenia podujatia uviedla potenciálny negatívny vplyv “tvrdení, ktoré sa snažia minimalizovať významný a škodlivý vplyv kanadského’systému rezidenčných škôl” a “obavy o bezpečnosť”rozmanitej komunity”.

“Zrušením podujatia UofL preukázala bezohľadné nerešpektovanie Charty a svojich zákonných právomocí a mandátu, preukázala úmysel a pravdepodobnosť pokračovať v porušovaní práv zaručených Chartou tým, že zaviedla neprimerané obmedzenia záruk článku 2 písm. b) a c) Charty, ktoré nie sú stanovené zákonom a nie sú preukázateľne odôvodnené v slobodnej a demokratickej spoločnosti,” uvádza sa v žalobe.

Sťažovatelia žiadajú, aby súd “vyhlásil zrušenie podujatia za porušenie [ich] slobody myslenia, viery, názoru a prejavu”, ako aj “slobody pokojného zhromažďovania” a “vydal súdny príkaz, ktorým by UofL nariadil povoliť pokračovanie podujatia v areáli univerzity bez akýchkoľvek podmienok, ktoré neboli pôvodne stanovené pre podujatie, v primeranom budúcom termíne, čase a na primeranom mieste.”

Údajná cenzúra konzervatívnych názorov prichádza uprostred rastúceho napätia okolo zákona C-18, ktorý, ako sa mnohí Kanaďania obávajú, ukončí nezávislú žurnalistiku v krajine a rob občanov’ prístup k správam. Návrh zákona, ktorý sa stal zákonom koncom júna, bol kritizovaný konzervatívnou poslankyňou za Albertu Rachael Thomasovou ako prostriedok vlády na predkladanie obmedzených informácií verejnosti, ktorý je presiaknutý zaujatosťou a bráni voľnému šíreniu opačných názorov.

Zákon C-18 tiež tlačí na Kanaďanov, aby prijali prebujnené ideológie, ako sú normy rozmanitosti, rovnosti a inklúzie (DEI), s malou toleranciou voči názorom, ktoré sú v rozpore s takzvaným “politicky korektným” naratívom. V Spojených štátoch inštitúcie vyššieho vzdelávania presadzujú ideológie, aké presadzuje Univerzita v Lethbridge. Konkrétne iniciatívy DEI prenikli do akademickej sféry natoľko, že niektoré štáty boli podnietené k ich zákonnému zákazu.

V máji Florida zakázala používanie daňových dolárov na programy DEI na štátnych vysokých školách a univerzitách v snahe zabrániť tomu, aby ľavicové naratívy ovládli akademickú pôdu. Podobne v Severnej Dakote zákon, ktorého cieľom je chrániť konzervatívnych študentov a pedagógov, ktorí sa odmietajú podriadiť prebudeným ideológiám, vstúpil do platnosti 1. augusta.