Shutterstock_587713172-810x500.jpg

"Darca spermií" s 96 deťmi upozorňuje na hlavné problémy IVF

85
Kultúra smrti

Profil denníka Wall Street Journal o “darcovi spermií”, ktorý cestuje po Spojených štátoch a Kanade, aby sa stretol so svojimi 96 potvrdenými deťmi, zdôrazňuje problémy IVF a potratov.

Článok ukazuje, ako sa sexuálna reprodukcia zmenila na biznis. Vo facebookovej skupine žien, ktoré si kúpili spermie Dylana Stone-Millera”sú väčšinou “ženské páry alebo slobodné ženy”, ktoré WSJ nazýva “trendom v odvetví spermobánk.”

Takže napriek preukázaným dôkazom, že deťom prospieva mama a otec v domácnosti, spoločnosť naďalej umožňuje ľuďom predávať spermie, aby zámerne vytvárali domovy bez otcov.

Článok zobrazuje zmätok, ktorému Stone-Miller čelí, keď sa vyrovnáva so skutočnosťou, že je zodpovedný za najmenej 96 detí, s ktorými má nejasný vzťah. “Keďže sledovanie potomstva od darcu nie je’vždy spoľahlivé, ‘nikdy nebudem s istotou vedieť, koľko mám detí,’” povedal.

Jeho problémy sú súčasťou série tragédií Stone-Millera, z ktorých niektoré viedli až k tejto situácii. V článku denníka The Journal sa uvádza, že Stone-Millerova priateľka potratila ich dieťa, hoci príbeh okolo toho tancuje tým, že jeho tehotná partnerka “si rozmyslela” mať dieťa.

Deňník uviedol:

Keď mal Stone-Miller 19 rokov, povedal, žena, s ktorou chodil, mu povedala, že je tehotná. Plánovala mať dieťa, ale rozmyslela si to. “Začal som sa mentálne orientovať na to, že sa stanem otcom,” povedal. “V mysli som mal predstavu, ako by to mohlo vyzerať, keby som priviedol na svet život.” Jej rozhodnutie v ňom zanechalo pretrvávajúci pocit straty, povedal.

O deväť mesiacov neskôr začal Stone-Miller predávať svoje spermie, aby zaplatil advokáta, ktorého si najal na boj proti obvineniu z požívania alkoholu neplnoletými osobami. Jeho cesta za deťmi nasledovala po tom, ako sa s ním manželka rozviedla a odišla so synom. (Jeho rodičia sú tiež rozvedení.)

Jedna z lesbičiek v príbehu vysvetlila, že otec jej detí nikdy nemôže mať plnohodnotný vzťah s deťmi.

“Ako ho viac spoznávame, všetci sa cítime príjemnejšie. Ale mám pocit, že sa bude cítiť viac oprávnený, čo môže byť problematické,”Alicia Bowesová povedala: “Musíme mať dostatok múrov, aby sme chránili naše dievčatá a našu rodinu, ale aby boli dostatočne priepustné, aby mohol vstúpiť.Nechcem, aby Harper [jedna z dcér] mala pocit, že mu môže povedať čokoľvek,”povedala Bowesová.

“Nie je to jej otec. Bodka. Keby to povedala pred nami, rovno by sme jej povedali: ‘Dylan nie je tvoj otec. Nikdy nebude tvojím otcom. Nemáš’otca,” Bowesová povedala pre Journal. “Máš darcu.’”

Môže niekto obhajovať túto situáciu ako správne usporiadanú smerom k dobru?"

Študent vysokej školy s problémami s alkoholom predal svoje spermie a teraz, o desať rokov neskôr, je v dvoch krajinách najmenej 96 detí, ktoré nemajú dobrý vzťah so svojím skutočným otcom. Niektorí ho nazývajú “Darca Dylan.” A Stone-Miller sa podieľa na vytváraní domovov bez otcov.

Sám Stone-Miller si nemyslí, že to, čo urobil, bolo dobré. Tu’je niekoľko kľúčových citátov, ako opisuje situáciu:

“Je’ťažké povedať zakaždým zbohom.”

“Som rodič? Možno niekedy z pohľadu dieťaťa’? Neviem.”

“Bolo ťažké pozrieť sa mojej biologickej dcére do očí a povedať jej, že nie som’jej otec.”

Mala by spoločnosť dovoliť mužom predávať svoje spermie? Nie.

Nič dobré neprinesie, ak sa z mužov stanú prostitúti (správny výraz pre niekoho, kto je platený za to, že vloží svoje spermie do niekoho iného) a ak sa slobodným ženám a lesbám umožní vytvárať deti, ktoré nebudú mať v živote otca, ale len “darcu.”

Deti potrebujú vo svojom živote otcov, a aj keď sú niektorí otcovia mŕtvi, existujú právne mechanizmy na vymáhanie výživného. Ale “darcovia spermií” nemajú rovnaké práva a niektorí ani nechcú byť zapojení.

Príbeh Wall Street Journal by mal byť sirénou, ktorá varuje pred akýmikoľvek pokusmi o ďalšie rozširovanie tohto odvetvia.

Deti potrebujú otcov, nie “darcov.”