shutterstock_256122469-e1714668520517-810x500.jpg

Základná škola vo Washingtone nepovolí modlitebný klub po schválení klubu LGBT "hrdosti

8
Kultúra života
  • Náboženská sloboda ohrozená v roku 2015.
  • Prípad trénera Joe Kennedya pred Najvyšším súdom.
  • Žiadosť Laury o medzináboženský klub na škole.
  • Právna diskriminácia voči náboženským klubom na školách.

V roku 2015 sa náboženská sloboda zdala byť ohrozená, keď bol tréner futbalovej strednej školy vo Washingtone prepustený za to, že sa po zápase modlil so svojím tímom. Joe Kennedy čakal približne šesť rokov, kým si Najvyšší súd vypočul ústne argumenty k jeho prípadu. Zastupovala ho kresťanská nezisková právnická organizácia First Liberty Institute (FLI), ktorá zastávala stanovisko, že “žiadny učiteľ ani tréner by nemal prísť o prácu za to, že jednoducho vyjadril svoju vieru na verejnosti.”V roku 2022 išlo o pozoruhodný prípad a nedávne udalosti spôsobili, že sa táto otázka opäť vynorila.

Začiatkom tohto roka Laura, 11-ročné dievča, ktoré navštevuje základnú školu Creekside Elementary v štáte Washington, požiadala o založenie medzináboženského modlitebného klubu na svojej škole. Keď sa Laura so svojou mamou vo februári obrátili na riaditeľa školy s touto otázkou, bolo im oznámené, že rozpočet školy na kluby bol dokončený v októbri. A podľa hovorcu školského obvodu Issaquah, “[C]luby, ktoré sú ponúkané, sa riadia záujmom študentov a stretávajú sa mimo vyučovacieho dňa. Na základnej úrovni si účasť v klube vyžaduje aj súhlas rodičov. Po začatí školského roka je rozpočet budovy stanovený a ďalšie kluby sa zvyčajne pridávajú až v nasledujúcom školskom roku.”Ale príbeh sa tu’nekončí.

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Luteránsky biskup súdený za ‘nenávistné prejavy’ vo Fínsku vyzýva kresťanov, aby bránili manželstvo

Laura’skupina, ktorú chcela založiť so svojím priateľom, mala zahŕňať ľudí rôzneho náboženského vyznania. Ona zdieľala s Fox News, že sa cítila osamelá a že si myslela, že by to bol dobrý nápad, ako spojiť študentov. “Myslím, že je to niečo, čo ma veľmi baví,” dodala. “Nebola by som tu, keby som to naozaj nechcela uskutočniť, keby som si nemyslela, že to bude skvelá príležitosť pre všetkých.”Neskôr sa zistilo, že klub LGBT bol schválený len týždeň predtým, ako bola žiadosť Laury’o klub zamietnutá, čo spôsobilo, že diváci zdvihli obočie.

V dôsledku tohto údajného pokrytectva podala Laura s pomocou FLI žalobu z dôvodu náboženskej diskriminácie. Právnici v liste škole zdôraznili:

Prvý dodatok ‘dvojnásobne chráni náboženské prejavy.’ Táto ochrana prvého dodatku sa vzťahuje aj na žiakov základných škôl, ktorí vyjadrujú svoje úprimné náboženské presvedčenie prostredníctvom dobrovoľných klubov. Napriek tomu školský obvod nerešpektoval svoje povinnosti vyplývajúce z prvého dodatku, keď odmietol povoliť medzináboženský modlitebný klub vedený žiakmi. Jeho nezákonné konanie porušuje klauzulu o slobodnom výkone práva aj klauzulu o slobode prejavu.

Kayla Toney, spolupracovníčka právneho poradcu First Liberty Institute, vysvetlila, “Odmietnutie založenia náboženského študentského klubu a zároveň povolenie iných klubov porušuje ústavu,”upozornila na skutočnosť, že podobný prípad s trénerom Kennedym sa odohral “len kúsok” od základnej školy Laury”. A v komentári pre The Washington Stand Arielle Del Turco, riaditeľka Centra pre náboženskú slobodu Family Research Council’povedala: “Skutočnosť, že základná škola Creekside zamietla náboženský klub v tom istom mesiaci, keď schválila klub Pride, odhaľuje veľa o súčasnej americkej kultúre.”

Pokračovala: “Je smutné, že podpora LGBT identít je považovaná za posvätnú, zatiaľ čo náboženstvo je odsúvané na okraj a marginalizované. Je’srdcervúce, že Laura, žiačka piatej triedy, sa ako veriaca cítila v škole osamotená a že poznala ďalších žiakov, ktorí sa cítili rovnako. Reagovala presne tak, ako treba, keď sa snažila budovať spoločenstvo s veriacimi žiakmi.”

PREČÍTAJ: Irskí katolíci usporiadajú 560 ružencových zhromaždení po celej krajine, aby bojovali proti ‘vzostupu satanizmu’

Del Turco ďalej zdôraznil, že “Často, keď sa ľudia snažia zabrániť náboženským prejavom na vládnych miestach, použijú výhovorku, že nechcú naznačovať, že vláda uprednostňuje jedno náboženstvo pred druhým.” Keď však ide o prípad Laury’, zdôraznila, že “škola nemá ani túto chabú výhovorku, pretože študenti sa snažili založiť” klub, ktorý by bol otvorený študentom rôznych vierovyznaní.”

Napokon, “každá škola, ktorá povoľuje iné kluby a zároveň výslovne odmieta náboženské kluby, koná diskriminačne a porušuje prvý dodatok, ktorý chráni slobodu prejavu a slobodné vyznávanie náboženstva.”Del Turco uzavrela, že “kresťanskí piataci by nemali čeliť názorovej diskriminácii zo strany vedenia školy. Nemalo’to dôjsť až sem, ale plne očakávam, že táto nespravodlivosť bude napravená na súdoch.”

Tento článok je preložený so súhlasom Family Research Council, vydavateľa The Washington Stand na washingtonstand.com.