GettyImages-2159517512-810x500.jpg

Voľby v Spojenom kráľovstve v roku 2024: Nigel Farage by mohol priniesť ďalší hlboký šok establishmentu

10
Neutral
  • Kongres má zastaviť financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli.
  • Parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve sú ovplyvnené populizmom.
  • Reforma a Farage získavajú podporu, konzervatívcov ohrozujú.
  • Migrácia, Brexit a politické zmeny ovplyvňujú britskú politiku a voľby.

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou administratívou

Do parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve zostáva niekoľko dní. Vo štvrtok 4. júla, pamätný dátum pre americkú domovskú vládu, sa do Británie možno vráti istá miera samosprávy, keďže liberálnym establišmentom v jeho srdci otriasajú populisti sprava i zľava od stredu stálej vlády.

Posledný týždeň súčasný konzervatívny minister zahraničných vecí David Cameron na videu povedal, že britská politika voči Ukrajine je “pevne stanovená” a že sa nič nezmení, ak voľby vyhrajú labouristi - čo mnohí očakávajú.

Čítajte: Veľká’Británia’David Cameron podvedený-ruskými-prankstermi-priznal,že-tlačí-na-trump,GOP-on-ukraine

Situáciu však skomplikovala rastúca vlna populizmu vedená dvoma charizmatickými osobnosťami.

Napriek pokusom, ktoré bežne vidíme v európskych krajinách, “vylúčiť” populistov z hlavných médií, reforma Nigela Faragea”naďalej prudko rastie. Masové zhromaždenia po celej krajine sa spájajú s niekoľkými prieskumami verejnej mienky, podľa ktorých jeho strana v súčasnosti vytláča konzervatívcov na tretie miesto na celoštátnej úrovni v trochprieskumoch.

Keď prvý prieskum ukázal, že reforma je o bod pred toryovcami, Farage vyhlásil, že jeho strana je teraz “skutočnou opozíciou voči labouristom.”

Farage sa sťažoval, že jeho strane sa nedostáva spravodlivého mediálneho pokrytia. Reformu varoval pred tým, aby verila prieskumom mainstreamových médií, keďže ich vlastné vykazujú oveľa väčšiu podporu – ako napríklad tento z 1. júla.

Ak mnohí bývalí voliči konzervatívcov otvorene vyzývajú, aby ich strana získala “nula kresiel,” Nigel Farage a George Galloway stúpajú v prieskumoch verejnej mienky a vyzývajú obe vládne strany – ktoré ich tradičná voličská základňa všeobecne považuje za zradené.

Takmer všetky prieskumy vylučujú Gallowayovu’Robotnícku’stranu zo svojich výpočtov, čím jeho hlas na obrazovke zamykali. Práve jeho hlas však rezonuje s mnohými, ktorí zdieľajú jeho podporu Gazy proti pokračujúcej genocíde Izraela.

Galloway tvrdí, že etablované strany “opustili robotnícku triedu.” Tvrdí, že stojí proti “jednofarebnej strane” britskej politiky, keď odsúdil “štát jednej strany” Británie v farebnévýrazy v minulosti.

Jeho nedávne názory na zásluhy lídrov labouristov aj konzervatívcov budú zdieľať mnohí.

S Gallowayom zľava a Farageom sprava hrozí, že populistický prvok urobí bezútešnú pantomímu britskej politiky opäť zábavnou – a zaujímavou –.

Farage sa dostal do povedomia ako vedúca postava hnutia “Brexit”, ktoré po rozhodnutí vtedajšieho premiéra Davida Camerona ”usporiadať referendum, v ktorom Spojené kráľovstvo hlasovalo za vystúpenie z Európskej únie.

Mnohí britskí voliči – známi ako “remainers” – sa snažili o zotrvanie a usilovali sa o opätovné pripojenie k EÚ, a dúfajú, že hlasovanie za Labouristickú stranu túto ambíciu zrealizuje.

Britský kresťanský komentátor Peter Hitchens vtedy referendum kritizoval s tým, že zaviedlo konflikt o suverenitu, ktorý nahradil iný. Uviedol, že referendum urobilo z ľudového hlasovania suveréna na úkor parlamentu a že to isté urobilo aj členstvo v Európskej únii. To podľa neho v roku 2023 celkovo oslabilo moc parlamentu.

Hitchens dospel k záveru, že referendum skutočne spochybnilo nadradenosť parlamentu pri rozhodovaní o osude národa.

Voľby ako referendum o parlamente?"

Tieto voľby možno považovať za akési druhé referendum – o dedičstve tohto parlamentu a o tom, ako by jeho odhodlanie konať v neprospech národa mali hodnotiť jeho obyvatelia.

Konzervatívna strana vládla Británii posledných 14 rokov. Zaútočila na Líbyu (v roku 2011), čím rozpútala vlny masovej migrácie, v dôsledku čoho potom strana volala po integrácii a rozmanitosti, keď sa v tlači objavili škandály okolo sexuálneho zneužívania detí (2010 - 2014)  a verejnej popravy britského vojaka (2013) prisťahovaleckým obyvateľstvom.

Konzervatívci, podobne ako mnohé iné strany liberálneho konsenzu na Západe, dôrazne podporovali výluky a zaťažili národ rekordnými pôžičkami na financovanie ničenia podnikov na hlavnej ulici, komunitných skupín a vzdelávania a rozvoja detí a mládeže. Agresívne propagovali takzvané “vakcíny,” s konzervatívnym komentátorom Andrewom Neilom povedal, že je “čas potrestať neočkovaných.”

Svojím “víťaz berie všetko” systémom “prvý v poradí,” vyhráva strana s najväčším počtom hlasov v každom volebnom obvode. To znamená, že reforma môže získať milióny hlasov, ale aj tak skončí s veľmi malým počtom mandátov.

Voľby nie sú len otázkou toho, kto spočíta hlasy. Rozhoduje v nich aj to, kto určuje hranice – v skutočnosti a v médiách.

Masová migrácia rozbíja hru

Je to však práve masová migrácia – a jej hlboký vplyv na politiku, políciu a praktiky zavedené vo Veľkej Británii, čo je hlavným hnacím motorom podpory Farageovej’reformy. Prečo je to tak?

Je to realita, ktorú už politika a médiá establišmentu nemôžu vylúčiť z hry.

Masová migrácia sa výrazne zvýšilaza vlády toryovcov, ako sú známi konzervatívci. Rovnako aj zákony proti slobode prejavu vrátane zákona o národnej bezpečnosti, ktorý hrozí kriminalizáciou investigatívnej žurnalistiky. Nigel Farage bol sám “debanked” na základe opatrení povolených vládou konzervatívcov. Strana zákona a poriadku poznačila národ absenciouobidvoch. 

Čítajte: Sloboda tlače v ohrození, keďže britský zákon o národnej bezpečnosti by mohol dostať novinárov do väzenia

Kresťania boli stíhaný a varovaný policajti za modlitbu, kázanie evanjelia a spievanie piesní. V máji 2024 denník Daily Telegraph informoval, že “kresťania sú v dôsledku toho najviac opovrhovanou menšinou v Británii”.

Veľká Británia má v súčasnosti najvyššie daňové zaťaženie za posledných 70 rokov a má sa ešte zvýšiť. Za posledných päť rokov sa dane vo Veľkej Británii zvýšili výraznejšie ako v USA alebo v Európskej únii.

Z týchto dôvodov sú teraz najhlasnejšími odporcami Konzervatívnej strany jej vlastní bývalíjádroví voliči.

Tieto voľby konzervatívci prehrajú. Môže ich to doviesť do konca. Masívne víťazstvo labouristov však nie je zaručené a chaos, ktorý labouristi a toryovia v Británii vytvorili, ženie ľudí k populizmu, aby si zabezpečili zmysluplnú zmenu – od politiky národnej samovraždy.

Príručka pre kresťanských voličov

Kresťanský inštitút Veľkej Británie ’pripravil průvodcuvšetkými stranami’politiky, v ktorom uvádza, kde jednotlivé frakcie stoja v otázkach, ktoré sa týkajú takmer 60 percent obyvateľstva, ktoré identifikuje ako kresťana, podľa posledného sčítania ľudu v roku 2021.

Nigel Farage’Reform je jedinou stranou, ktorá sa stavia proti LGBTQI agende v školách. Reforma tiež podporuje manželstvo s navrhovaným zvýšením daňovej úľavy pre zosobášené páry’. Chce zrušiť “zločiny z nenávisti” vrátane represívnych opatrení voči prejavom a zaviazala sa opustiť Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý zakazuje väčšinu zmysluplných opatrení proti masovej migrácii. 

Slon v miestnosti

Téma migrácie zostáva témou, ktorá dominuje bežnému životu v Británii, ale zmienka o nej bola počas desaťročí, počas ktorých prebiehala, bežne a zámerne vylúčená z hlavných diskusií a mediálneho pokrytia.

Nigel Farage vyhral jedno referendum – o vystúpení Británie z Európskej únie v roku 2016. Väčšina prieskumov povedala, že ho prehrá. Jeden z nich hovoril, že “Leave” by prehral o 10 bodov.

Ak teraz v Británii dominuje slon migrácie, ktorý má ešte málo priestoru, Farage môže byť na najlepšej ceste spôsobiť ďalší hlboký šok systému, ktorý je navrhnutý tak, aby fungoval ako zvyčajne – bez ohľadu na záujmy a názory jeho obyvateľov.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli