Untitled-30-810x500.png

Ocenený režisér Pedro Almodóvar vyzýva na legálnu eutanáziu "na celom svete

12
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Po tom, čo španielsky režisér Pedro Almodóvar získal cenu na filmovom festivale v Benátkach za svoj film podporujúci eutanáziu, vyzýva teraz na legalizáciu eutanázie na celom svete a na to, aby tí, ktorí s ňou nesúhlasia, boli ticho.

Almodóvar’film The Room Next Door rozpráva príbeh ženy s rakovinou, ktorú hrá britská herečka Tilda Swinton, ktorá sa rozhodne vziať si život a podporuje ju v tom stará priateľka a spisovateľka v podaní Julianne Moore.

Po získaní ocenenia Zlatý lev v Benátkach sa Almodóvar vyslovil za všeobecný prístup k eutanázii slovami, “Na celom svete by mala existovať možnosť eutanázie. Mala by byť regulovaná a lekár by mal mať možnosť pomôcť svojmu pacientovi.”

Čítajte: Keir Starmer zo Spojeného kráľovstva’vie, že legalizácia eutanázie by zničila zraniteľných – ale on’ju aj tak presadzuje

Eutanázia pre všetkých

V filme Swinton’ová, postava Marthy, požiada o pomoc starú priateľku Ingrid, keď sa vyberú na dovolenku na vidiek. Na konci ich spoločnej dovolenky, keď sa Ingrid na to pozerá z “vedľajšej izby,” Martha ukončí svoj život požitím smrtiacej látky, ktorú si nelegálne kúpila.

Pri vystúpení na tlačovej konferencii na filmovom festivale v Benátkach Almodóvar povedal že jeho film je “v prospech eutanázie,” a dodal: “Je to niečo, čo obdivujeme na postave Tildy, ktorá sa rozhodne, že zbaviť sa rakoviny sa dá len tak, že urobí rozhodnutie, ktoré skutočne urobí.”

Po prevzatí ceny za film sa Almodóvar vyjadril, že podľa neho je eutanázia “fundamental right” a zároveň vyzval tých, ktorí s tým nesúhlasia, aby mlčali, slovami, “Rád by som požiadal praktizujúcich z akéhokoľvek kréda, aby rešpektovali a nezasahovali do individuálnych rozhodnutí v tomto ohľade.”

Čítajte: Na posvätnosť života sa útočí, ale čoraz viac ľudí sa odvážne bráni

Eutanázia vo filme

Aj keď Almodóvar jednoznačne podporuje eutanáziu a jeho film’propaguje túto prax, nie je prvým, ktorý sa touto témou zaoberá. Japonský film z roku 2023 Plán 75 predstavuje Japonsko, v ktorom sa podporuje štátom podporovaná eutanázia pre všetkých japonských občanov starších ako 75 rokov, aby sa mohli vyhnúť “byť záťažou” pre zvyšok spoločnosti.

Režisérka Chie Hayakawa, opísala film ako “príliš reálny na to, aby bol sci-fi.”Keď bol film uvedený v Japonsku, mnohí komentátori na internete vyjadrili myšlienke podporu a naznačili, že práve takýto systém Japonsko potrebuje.

Almodóvar’výzvy na legalizáciu eutanázie sa na niektorých miestach sveta zrealizovali. Podľa najnovšej správy o asistovanej samovražde a eutanázii od spoločnosti Health Canada do roku 2022 ukončilo v Kanade svoj život asistovanou samovraždou alebo eutanáziou 44 958 ľudí, odkedy boli v roku 2016 prijaté právne predpisy, ktoré ju legalizujú. Sedemnásť percent uviedlo ako dôvod, prečo chceli ukončiť svoj život, osamelosť, zatiaľ čo 35,3 percenta sa obávalo, že budú “záťažou pre rodinu, priateľov alebo opatrovateľov.”

V americkom štáte Oregon bol v roku 2023 zaznamenaný najvyšší počet asistovaných samovrážd od začiatku tejto praxe v roku 1998. Almost half (43.3 %) tých, ktorí ukončili svoj život, uviedlo, že sa obáva, že budú “[b]zaťažovať rodinu, priateľov/opatrovateľov.”

Čítajte: Mladá žena, ktorú vyhlásili za ‘mozgovo mŕtvu’, zomrela na následky hladovania, zanedbávania

Hovorkyňa organizácie Right To Life UK Catherine Robinsonová uviedla: "V súčasnosti sa v tejto súvislosti diskutuje o tom, či je možné, aby sa v Británii vykonávali opatrenia na ochranu života:

Ľudia by mali byť podporovaní v hľadaní lepších spôsobov života a starostlivosti o tých, ktorí to potrebujú – nie v navrhovaní spôsobov, ako zomrieť.

Pretlačené so súhlasom Right To Life UK.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy