Homosexuáli sa spojili do platformy za registrované partnerstvá, žiadajú aj adopcie detí

1,619
Kultúra smrti

Platforma tvrdí, že registrované partnerstvo by nebolo iba pre homosexuálov, ale aj pre páry, ktoré nechcú vstúpiť do manželstva

Takmer 40 mimovládnych organizácií predstavilo dnes spoločnú platformu Životné partnerstvo. Prostredníctvom nej chcú získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín, teda pre registrované partnerstvá. Tento inštitút by bol aj pre heterosexuálne páry, ktoré nechcú vstúpiť do manželstva, hoci možnosť majú. Platformu predstavili mimovládne organizácie dnes v Bratislave.

Organizácie združené v platforme chystajú kampaň, v ktorej ponúknu príbehy homosexuálnych párov. “Je načase zviditeľniť páry rovnakého pohlavia žijúce medzi nami, vypočuť ich problémy a presadiť riešenia,” zdôraznil predstaviteľ platformy Martin Macko.

Platforma mieni poukazovať aj na nové spoločenské fenomény, ako napríklad rastúci počet a podiel osôb žijúcich v rôznych typoch neformálnych zväzkov a tiež zvyšujúci sa podiel detí narodených mimo manželstva.

Inštitút životného partnerstva by mal podľa platformy priniesť rovnaký obsah vzájomných práv a povinností ako manželstvo, napríklad nárok na vznik bezpodielového spoluvlastníctva a uplatnenie si daňového bonusu. Páry rovnakého pohlavia by si podľa platformy mohli aj zákonne osvojiť biologické dieťa jedného z partnerov druhým partnerom. Podmienkou by bol súhlas druhého biologického rodiča.

Aktivitu mimovládnych organizácií podporuje aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. “Vítam a podporujem aktivity mimovládnych organizácií, ktoré sa snažia dosiahnuť úpravu našej legislatívy tak, aby obsahovala ustanovenia o štátom uznanej forme spolužitia osôb, ktoré spĺňajú s výnimkou rozdielnosti pohlavia všetky ostatné kritériá ustanovené pre uzavretie manželstva,” uviedla.

Platformu Životné partnerstvo koordinuje Iniciatíva Inakosť, ktorá sa snaží o právne uznanie párov rovnakého pohlavia od svojho vzniku v roku 2006. Požiadavku na prijatie zákona o registrovaných partnerstvách na Slovensku prvý raz vznieslo lesbické združenie Museion už v roku 1994.

Otázkami manželstva a párov rovnakého pohlavia sa zaoberalo aj referendum o rodine (7.2.2015), ktoré bolo neplatné. Zúčastnilo sa na ňom iba 21,41 percenta oprávnených voličov.