GettyImages-2172715801-810x500.jpg

Aktivistka za potraty vo videu s Whitmerovou nazýva svoj kúsok "neškodným", obviňuje "krajnú pravicu" z úderu

9
Kultúra smrti

Kým demokratická guvernérka Gretchen Whitmerová vydala polovičné ospravedlnenie za účasť na bizarnom videu, ktoré katolíci vnímali ako zosmiešňovanie eucharistie, pro-potratová feministka, ktorú Whitmerová v klipe kŕmila lupienkom Dorito sa k svojmu urážlivému správaniu vyjadruje dvojnásobne.  

Ľavicová aktivistka Liz Planková začiatkom mesiaca privítala Whitmerovú vo svojom podcaste “Chip Chat”. Planková, ktorá je jednoznačne za potraty, roky pracovala pre korporátne médiá, ako sú The TODAY Show, The Daily Show, MSNBC, CNN a ABC News. 

V jej životopise sa uvádza, že “pravidelne vystupuje v národných a medzinárodných televíznych programoch, aby poskytla svoj pohľad na politiku, rodové otázky a reprodukčné práva. Predáva sa ako talentovaná filmárka.”Inými slovami, Planková je liberálna 37-ročná mačička. 

To vysvetľuje, prečo zo všetkého obviňuje sexizmus a “krajnú pravicu” namiesto seba za oprávnený úder, ktorý sa jej a Whitmerovej dostalo za senzáciu, ktorú Planková nepresne označila za “ľahkú a zábavnú.” 

V rázostrašnom blogovom príspevku s názvom “Na obranu mojich démonických obvinení,” Plank zdvojnásobuje video, ktoré tu pre jeho znepokojivý charakter nebudem zobrazovať.  

“Krajná pravica má dobre zdokumentovaný zvyk brať neškodný obsah, prekrúcať ho na niečo nekalé a zosilňovať ho prostredníctvom svojej mediálnej komory ozveny. A posype to aj zdravou dávkou mizogýnie!” začína. 

“Pravicové médiá sa vyžívajú vo vymýšľaní falošných škandálov, aby udržali svoje publikum rozhorčené a rozptýlené … V skutočnosti’zašli dokonca tak ďaleko, že naznačujú, že to predstavuje eucharistiu, hoci ja’očividne sedím na pohovke, nie kľačím.” 

Nezávisle od toho, či Plank kľačí alebo nie, zrejmým dôsledkom je, že Dorito nie je len obyčajný čips. Generálny riaditeľ Katolíckej ligy Bill Donahue prerušil nezmysel svojím vynikajúcim komentárom k videu. Stojí za to sa oň podeliť tu:  

Na sociálnych sieťach je skutočne veľa klipov, v ktorých sa ľudia navzájom kŕmia, ale nie je v nich žiadna zmienka o zákone o čipsoch, ani nejedia čipsy. Typické video na Tik Toku ukazuje jednu osobu sediacu pri stole, často v reštaurácii, ktorú kŕmi—zvyčajne vidličkou alebo lyžicou—priateľ. Nikto z nich nekľačí. Nikto z nich nedostáva jedlo na jazyk. To, čo Whitmer urobil, bolo zosmiešnenie svätého prijímania. Neexistuje žiadny priestor na to, aby mohla popierať zjavné veci.

Plank ďalej poznamenal, že je “vrcholom absurdity”, že “natočila video o rituáli.”Až keď sa “dve ženy pridajú” k trendu na sociálnych sieťach “zrazu sa konverzácia posunie a zmení sa na niečo sexualizované a hrozivé.” 

Paul Long z Michiganskej katolíckej konferencie sa tiež postavil proti videu. Podľa jeho tlačového vyhlásenia malo video “urážlivý dopad” bez ohľadu na zámer Planka a Whitmerovej” 

“Skeč ide ďalej ako virálny internetový trend, ktorý ho inšpiroval, konkrétne napodobňuje postoj a gestá katolíkov prijímajúcich svätú Eucharistiu, v ktorej, ako veríme, je Ježiš Kristus skutočne prítomný,” povedal. 

“Nie je to len nechutné alebo ‘čudné;’ je to až príliš známy príklad toho, ako sa volený predstaviteľ vysmieva veriacim osobám a ich praktikám.” 

V nedeľu veriaci katolíci z Michiganu usporiadali ružencové zhromaždenie pred domom guvernérky Gretchen Whitmer’na protest proti videu. Skupinu viedlo v modlitbe niekoľko kňazov. Na mieste bol prítomný zástupca GOP štátu Jim DeSana, ktorý pre médiá povedal, že “je obzvlášť znepokojujúce byť svedkom tohto zo strany lídra nášho štátu.” 

Whitmerová povedala, že ju mrzí, že video “bolo interpretované ako niečo, čo nikdy nemalo byť, a ospravedlňujem sa za to.” 

Viacero prominentných katolíkov video odsúdilo.  

“Pripomienka pochybovačom – Démoni existujú a NENÁVIDIA … nášho Pána v Najsvätejšej Eucharistii!"” Michael Hichborn z Lepanto Institute odvolal 

“Ďalšie dekadentno-empirické správanie demokratov, tentoraz prostredníctvom guvernéra Nera z Michiganu,” konzervatívneho komentátora Michaela Knowlesa povedal 

“Gretchen Whitmerová je len posledným príkladom hrubého protikatolíckeho fanatizmu, ktorý hnisá vo vnútri Demokratickej strany,” skupina na podporu katolíckeho hlasovania CatholicVote má stanovila.