Veliteľ Pobrežnej stráže USA: Obama nám kázal skoncovať s politikou Don't Ask, Don't Tell alebo rezignovať

1,109
Kultúra smrti

WASHINGTON, USA - Jeden z popredných vojenských predstaviteľov tvrdí, že prezident Obama povedal veliteľom armády, námorníctva, námornej pechoty, pobrežnej stráže a letectva, aby podporili jeho anuláciu politiky „Nepýtaj sa, nehovor [o homosexualite medzi vojakmi, pozn.prekl.](ang. Don't Ask, Don't Tell, skr. DADT) alebo „aby rezignovali na svoje posty a šli robiť niečo iné.“

Vo videu publikovanom na portáli Buzzfeed veliteľ Pobrežnej stráže, admirál Robert Papp, 8. januára 2014 kadetom Akadémie Pobrežnej stráže povedal, že prezident Obama si v roku 2010 zavolal piatich vojenských veliteľov a povedal im o svojom rozhodnutí zamerať sa na zrušenie politiky DADT. Táto politická prax bola v roku 2011 odvolaná. Ustanovili ju v roku 1994 s podporou oboch strán - vrátane podpisu prezidenta Billa Clintona. Tá homosexuálom umožňovala slúžiť v armáde, pokiaľ ich homosexuálne vzťahy alebo príťažlivosť k rovnakému pohlaviu neboli [verejne] známe a veliteľom útvarov v tejto veci nariaďovala diskrétnosť.

Papp kadetom hovoril o tom, ako majú ako dôstojníci pristupovať k opatreniam, ktoré sú povinní urobiť, aj keď s nimi nesúhlasia. Papp, ktorý súhlasil s tým, že ukončenie politiky DADT bolo správnou voľbou, opísal, že prezidentové slová boli asi v takomto zmysle: Toto chcem urobiť“. Veliteľ povedal, že nemôže „prezradiť všetko, čo nám [prezident Obama] povedal ... ale keby sme s tým nesúhlasili- keby ktokoľvek z nás s tým nesúhlasil -, každý jeden mal možnosť rezignovať na svoj post a ísť robiť niečo iné“.

V roku 2008 vtedajší senátor Obama pre LGBT magazín The Advocate povedal, že „by nikdy nedával robiť [DADT] psychotesty veliteľom štábu ozbrojených síl.“ Prezidentský kandidát povedal, že je „evidentne veľa vecí, s ktorými sa velitelia musia vysporiadať a mojou výsostnou povinnosťou je dostať tam tých najlepších možných ľudí, aby tak bola Amerika bezpečná“.

Podotkol tiež, že to, „čo chcem, sú členovia vrchného vojenského vedenia, ktorí robia rozhodnutia na základe toho, či to posilní našu armádu a či nás to urobí bezpečnejšími, a nie na základe ideológie“.

Buzz Patterson, podplukovník letectva vo výslužbe, ktorý slúžil ako vyšší vojenský poradca prezidentovi Clintonovi v rokoch 1996 až 1998 povedal, že „[prezident] Clinton skúšal takú istú vyhrážku v 90-tych rokoch, ale narazil na Colina Powella, ktorý v tom čase viedol vrchné vojenské veliteľstvo“. Tak vznikol kompromis, ktorý bol nazvaný politikou „Nepýtaj sa, nehovor“ alebo DADT.

Od svojich vojenských kontaktov som počul, že prezident Obama skutočne povedal túto vyhrážku,“ povedal Patterson a dodal, že ešte využije svoje zdroje, aby si overil Pappove tvrdenia.

Ďalší podplukovník vo výslužbe, Gordon Cucullu, pre LifeSiteNews povedal, že „ak [je Pappovo tvrdenie] pravdivé a podložené, je to akoby druh príkazu, ktorý je spojený so zastrašovaním a vydieraním, čo sa mi zdá veľmi neprofesionálne.“

Cucullu, ktorý slúžil vo Vietname a bol aj členom elitnej jednotky Zelených Baretov, povedal, že je obrovský rozdiel medzi tým, keď prezident dá ultimátum „použijúc armádu ako Petriho misky na sociálnu experimantáciu“ a „kritickým aspektom národnej bezpečnosti“.

V skutočnosti by nevznikol odpor v radoch vojakov, aj keby niekto s touto politikou nesúhlasil. No kým by nosili uniformu, túto politiku by bránili,“ hovorí Cucullu. „Keď sa to ale redukuje na sociálne inžinierstvo - čo sa v skutočnosti aj deje -, znižujeme rolu vrchného veliteľa v oblasti zodpovednosti za národnú bezpečnosť a ponárame ho do takého druhu experimentovania, ktorý by v skutočnosti nemal byť zodpovednosťou armády.“

Podľa Cuculluho, „armáda je vytvorená na jediný účel - národnú bezpečnosť. Ak sa čokoľvek od toho vzdaľuje, musí to byť hodnotené podľa analýzy, ktorá zohľadňuje náklady a úžitok tejto veci. Pri tom treba zohľadníť aj riziká, ktoré hrozia bojovému duchu jednotiek a profesionalizmu v samotnej armáde“. Cucullu tiež povedal, že verí, že „osobitne počas tejto administratívy je profesionalizmus často ignorovaný, no na sociálne experimenty sa [administratíva naopak] akútne zameriava. Vrátane žien nasadených do boja a politiky DADT sa zdá, že existuje stupeň zastrašovania, o ktorom si myslím, že je prinajlepšom nevhodný a a čo je horšie aj protizákonný - totiž keď robia takéto druhy vyhrážok ohľadom kariéry v prípade, že nepodporíte nejakú sociálnu politiku“.

Prezident Obama odvolal politiku DADT čeliac silnému odporu zo strany mnohých členov armády pracujúcich v službe.