Obamova administratíva zverejnila revidované smernice k mandátu ministerstva zdravotníctva

825
Kultúra smrti

Pred istým časom sa právni analytici snažili dať zmysel novým predpisom vydaným podľa Obamovej administratívy. Tieto majú budiť zdanie, že poskytujú širšie možnosti náboženským organizáciám, ktoré sa chcú vyhnúť mandátu Ministerstva zdravotníctva týkajúceho sa antikoncepcie.

Konzervatívne skupiny sa však stavajú k revidovaným smerniciam opatrne najmä po tom, čo bol predchádzajúci „kompromis“ Obamovej administratívy posúdený len ako účtovný trik.

Revíziu skritizovali už mnohé pro-life a konzervatívne skupiny. Tie tvrdia, že revízia nejde dostatočne ďaleko a že jediným riešením je zrušiť mandát úplne. V tom istom čase sa jeden laický katolík vyjadril, že sa len zdá, že revízia poskytne nejakú dodatočnú ochranu. Katolícki biskupi v krajine zatiaľ stále mlčia a naďalej študujú revízie.

Kardinál Timothy Dolan z New Yorku, predseda Konferencie katolíckych biskupov USA (ang. skr. USCCB), reagoval na zverejnenie revidovaných predpisov a jednoduco povedal, že biskupi „uvítali príležitosť starostlivo preštudovať navrhované predpisy“.

Tešíme sa na to, že neskôr vydáme podrobnejšie vyhlásenie,“ dodal.

O. Frank Pavone, národný riaditeľ organizácie Priests for life (Kňazi za život), odpovedal vyhlásením, že žiadne množstvo revízií nespôsobí, že by bol mandát Ministerstva zdravotníctva prijateľný.

My v hnutí Priests for life administratíve pripomíname, že náboženská sloboda nepatrí náboženským skupinám a jednotlivcom. Patrí všetkým Američanom,“ povedal. „Námietky proti antikoncepcii a abortívnym liečivám nie sú založené len na dogmách a Biblii, ale na nežiaducich zdravotných následkoch a skutočnosti, že ľudské bytosti - bez ohľadu na to, aké sú malé - by nemali byť zabité.“

Vidíme len jednu prijateľnú zmenu tohto mandátu: úplné zrušenie,“ povedal.

Avšak podľa Billa Donohueho z Catholic League sa zdá, že nové smernice „sú dosť úspešné v náprave najproblematickejších ustanovení mandátu“ - prinajmenšom v tom, čo sa vzťahuje na cirkevných zamestnávateľov.

Pravidlá v podstate poskytujú katolíckym inštitúciám akúsi izolovanosť: nebudú priamo zapojení do poskytovania zdravotného poistenia na antikoncepciu, sterilizáciu a vyvolanie potratu,“ povedal.

Avšak Donohue tiež poukázal na to, že ešte „stále nie je vyriešená“ otázka súkromných zamestnávateľov, ktorí sú proti tomuto mandátu.

Tak ako sa to stalo vlani, keď bol zverejnený predchádzajúci kompromis, Plánované rodičovstvo rýchlo vydalo tlačovú správu vítajúcu revidované predpisy.

Tento zákon plní sľub, ktorý bol daný ženám - totiž, že budú mať prístup ku antikoncepcii bez toho, aby za ňu priplácali – a to bez ohľadu na to, kde pracujú,“ povedal Cecile Richardsová, prezidentka Plánovaného rodičovstva. Preskúmali sme samozrejme technické aspekty tohto návrhu, ale princíp je jasný a konzistentný. Tento zákon ujasňuje, že váš šéf nemôže rozhodnúť, či môžete mať antikoncepciu.“

NARAL Pro-choice America tiež prízvukoval svoj súhlas s revidovaným mandátuom.

Podľa dokumentov zverejnených Obamovou administratívou, revidované predpisy rozšírujú definíciu náboženského zamestnávateľa tým, že odstraňujú zaťažujúce požiadavky, ktoré vyžadovali, aby primárnym cieľom týchto organizácií bolo „vštepovanie náboženských hodnôt“ alebo aby primárne zamestnávali a slúžili ľuďom rovnakej viery.

Tieto požiadavky boli veľmi kritizované ako mimoriadne úzke; jeden kardinál dokonca vyhlásil, že kritériá na to, aby sa dalo vyhnúť tomuto mandátu, by nesplnil ani Ježiš“.

V revidovaných predpisov bude definícia „náboženského zamestnávateľa“ nahradená podstatne širšou definíciou, ktorá je zahrnutá v Internal Revenue Code.

Administratíva podniká ďalší krok v poskytovaní úhrady odporúčanej preventívnej starostlivosti ženám celého národa - pričom sa rešpektujú náboženské záujmy,“ povedal ministerka zdravotníctva a sociálnych služieb Kathleen Sebeliusová pri zverejnení nových smerníc. „Budeme pokračovať v práci s náboženskými organizáciami, ženskými organizáciami, poisťovňami a ďalšími, aby sme tieto ciele dosiahli.“

Nové nariadenia však tiež ujasňujú to, že v prípade náboženských organizácií, ktoré sa rozhodnú vyhnúť sa tomuto mandátu, by účastníci dostávali antikoncepčné krytie prostredníctvom samostatného zdravotného poistenia - bez príplatkov či prirážok.“

To, čo bude náboženských zamestnávateľov najviac zaujímať, je to, ako možno poskytnúť svojim zamestnancom antikoncepciu „bez príplatkov“.

Keď Obamova administratíva v minulosti argumentovala tým, že nové predpisy poisťovniam umožnia poskytovanie bezplatnej antikoncepcie preto, lebo antikoncepcia zníži náklady na ženskú zdravotnú starostlivosť - tým, že nedefinovanými spôsobmi zlepší zdravie žien - a tým zabezpečí, že sa „narodí menej detí“.

To je náznak, že nové predpisy môžu byť znovu len účtovným trikom, ktorým sa nepodarí upokojiť väčšinu náboženských zamestnávateľov. Predchádzajúce „vyhovenie“ položilo bremeno zabezpečenia krytia antikoncepcie na poisťovne, ktoré používajú náboženskí zamestnávatelia. Avšak náboženskí vodcovia reagovali poukázaním na to, že ich poisťovne by iba kompenzovali náklady na antikoncepciu zvýšením ceny krytia, aby tak zatreli rozdiel.

Isté je aj to, že súčasná revízia nerieši dilemu, ktorej čelia súkromní zamestnávatelia, ktorí sa na platby za antikoncepciu a abortívne pilulky pozerajú ako na porušenie svojho svedomia.

V tejto skupine boli aj kresťanskí majitelia Hobby Lobby, ktorí prisľúbili, že budú radšej riskovať pokutu 1,3 milióna dolárov, než aby súhlasili s týmto mandátom. Ich odmietanie mandátu stále trvá. [Hobby Lobby neskôr vyhralo súdny proces, pozn. prekladateľa]

Rozhodnutie vydať revidované pravidlá je bezpochyby pokusom potlačiť extrémne prudkú verejnú diskusiu o mandáte ministerstva zdravotníctva, ktorá vyústila v takmer 50 žalôb podaných stovkami zamestnávateľov – tak náboženskými, ako aj súkromnými.

Niekoľko náboženských vodcov obhajovalo ako odpoveď na mandát aj občiansku neposlušnosť, zatiaľ čo iní sľúbil, že sú ochotní ísť aj do väzenia, ak to bude - pri odpore voči nemu – nutné.