Pápež o slušnom správaní v rodine

1,398
Kultúra života

VATIKÁN – Pápež František na svojej pravidelnej generálnej audiencii povedal, že čím sú si ľudia bližší, tým viac by sa mali snažiť rešpektovať slobodu a pocity toho druhého.

Dokonca aj Ježiš klope na srdce človeka a čaká na dovolenie, aby mohol vstúpiť, povedal Svätý Otec 13. mája počas generálnej audiencie na Námestí svätého Petra.

„Intimita ťa neoprávňuje k tomu, aby si všetko považoval za samozrejmosť,“ povedal na začiatku série audienčných príhovorov, v ktorých sa chce pozrieť na „skutočný život“ dnešných rodín.

Audiencia sa uskutočnila na sviatok Panny Márie Fatimskej. Pápež začal stretnutie tichou modlitbou pred sochou Panny Márie a po tom, čo portugalsky hovoriaci asistent zhrnul jeho kázeň, pápež ho požiadal, aby sa pomodlil modlitbu Zdravas Mária v portugalčine. Asistent tak urobil a v jeho hlase bolo počuť dojatie z prekvapivej požiadavky.

Príhovor pápeža Františka bol zameraný na tri dôležité frázy, ktoré často odporúča rodinám, aby ich používali: Môžem? Ďakujem. Odpusť mi.

Tieto slová sú jednoduché, povedal, a niekto by sa mohol najskôr pousmiať, keď počuje, že pápež radí, aby sa často používali. „Ale, keď na ne zabudneme, nie je to dôvod k smiechu, nemám pravdu?“

Tieto tri frázy, hovorí pápež, „otvárajú cestu k správnemu rodinnému životu, k životu v pokoji.“ Bez nich, ďalej hovorí, sa začínajú v rodinných vzťahoch „vytvárať trhliny, ktoré môžu dokonca spôsobiť kolaps.“

„Niekedy to vyzerá tak, ako keby sme sa stávali civilizáciou, ktorá sa nevie správať a civilizáciou neslušných slov a ako keby tie boli prejavom emancipácie. Počúvame ich tak často, dokonca verejne,“ povedal. „Vľúdnosť a schopnosť povedať ,ďakujem‘ sa pomaly akoby stávajú prejavom slabosti.“

Rodiny sa musia veľmi snažiť, aby u nich nedošlo k takýmto prejavom správania, povedal.

„Musíme sa nekompromisne snažiť vychovávať ľudí k vďačnosti a ďakovaniu,“ povedal pápež. „Ak toto chýba v rodinnom živote, bude to chýbať aj v živote spoločnosti.“

A navyše, povedal: „Pre veriacich je vďačnosť v samotnom srdci viery. Kresťan, ktorý nevie, ako vzdať vďaku, zabudol Boží jazyk."

 „Počúvajte,“ povedal asi 25-tisícovému zástupu na námestí a túto vetu zopakoval.

Pápež František povedal: „Jedna múdra žena mi raz povedala, že ,vďačnosť je rastlina, ktorá rastie iba v pôde ušľachtilých duší.‘ Ušľachtilosť duše, Božia milosť, vedie človeka k tomu, aby vzdával vďaky. Vďačnosť je kvetom ušľachtilej duše.“

Pýtať si dovolenie, dokonca aj urobiť niečo, o čom si človek ako manžel, manželka, rodič, syn alebo dcéra myslí, že má na to právo, je znakom rešpektu, povedal pápež. A prostredníctvom rešpektu sa buduje dôvera.

„Čím intímnejšia a hlbšia je láska, tým viac rešpektu je potrebného pre slobodu toho druhého a tiež väčšia schopnosť čakať, kým ten druhý otvorí dvere srdca,“ povedal pápež.

Najťažšia a najdôležitejšia veta zo všetkých je podľa pápeža veta „odpusť mi“.

Ježiš nás nenaučil modlitbu Otče náš bezdôvodne. V tejto modlitbe zhrnul všetky podstatné veci pre náš život. Nájdeme tu aj túto vetu: „Odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom,“ povedal pápež.

Ak človek pred Bohom a svojimi milovanými „uzná, že zlyhal a chce obnoviť to, čo zničil: rešpekt, úprimnosť, lásku, je hoden odpustenia,“ povedal. „To je spôsob, ako zastaviť túto nákazu.“

„Tak veľa zranení v rodine, tak veľa rozpadnutých manželstiev začína tým, že ľudia zabudnú tieto vzácne slová: „odpusť mi,“ povedal.

Tak ako predtým už pri mnohých príležitostiach povedal, aj keď hádky nikdy nie sú dobré, sú normálne, a dokonca aj keď v dusných momentoch „lietajú taniere,“ úprimné ospravedlnenie a prosba o odpustenie, niekedy dokonca len pohladenie, môže obnoviť pokoj.