Austrálsky politik dúfa, že presadí homosexuálne „manželstvo“

1,273
Kultúra smrti

CANBERRA, Austrália 28. mája 2015 – Bill Shorten, vodca austrálskej opozičnej Strany práce začiatkom tohto týždňa oznámil, že má v úmysle v pondelok v parlamente predložiť vlastný návrh zákona o legalizácií „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia.

Napriek tomu, že legislatíva „homosexuálneho manželstva“ bola v minulosti rázne odmietnutá, a federálna vláda pod vedením Tonyho Abbotta zostáva verná svojej predvolebnej kampani, ktorá podporovala tradičné manželstvo, Shorten 27. mája vyhlásil: „Už je naozaj čas na to, aby parlament diskutoval o manželskej rovnosti.“

Náš súčasný zákon vylučuje niektorých jednotlivcov - a mne sa to zdá neprijateľné,“ povedal Shorten.

Dodal tiež, že veľmi dúfa v úspech nového návrhu zákona. „Viem, že tento súkromný návrh zákona nebude mať univerzálnu podporu mojich kolegov. Bude však námietkou voči hlboko zakoreneným osobným presvedčeniam poslancov a senátorov na oboch stranách politiky.“

Shorten novinárom po svojom vyhlásení povedal, že jeho iniciatíva sa vezie na vlne minulotýždňového írskeho referenda.

Niet pochýb o tom, že víkendové írske referendum - aspoň myslím – znovu naštartovalo diskusiu o manželskej rovnosti na druhej strane sveta, v Austrálii,“ povedal Shorten.

Ak mohla za manželskú rovnosť hlasovať krajina, ktorá je vďaka svojej kultúrnej históriii nábožensky konzervatívna, potom v roku 2015 môže schváliť manželskú rovnosť aj moderná Austrália,“ povedal.

Premiér Tony Abbott reagoval slovami, že aj keď sa Shortenovmu návrhu zákona bude venovať náležitá pozornosť, priority jeho vlády sa zameriavajú na ekonomiku. Dodal, že to, či sa pri tejto otázke ponechá hlasovanie na svedomí každého politika – teda tak, aby sa členovia strán mohli rozhodnúť aj spôsobom, ktorý je proti ich straníckej línii - sa rozhodne na spoločných zasadnutiach strany.

Ak sa táto záležitosť... opäť dostane pred Parlament, aby sa o nej hlasovalo, tak ju strana zváži, presne tak, ako sa to očakáva,“ povedal Abbott novinárom v Canberre.

Som si istý, že tentokrát bude primeraná diskusia - ktorá prebehne v straníckej miestnosti - veľmi vyčerpávajúca, úprimná a jasná. Musím však povedať, že mojou absolútnou prioritou... v parlamente bude dostať do rozpočtu injekciu malým podnikateľom.“

Začiatkom tohto roka zástancovia manželstiev“ osôb rovnakého pohlavia dúfali, že Abbottova vláda podnikne stranícku diskusiu o tom, či nechať hlasovanie o tejto otázke na svedomí jednotlivcov; ak by sa to schválilo, umožnilo by to členom vládnúcej strany hlasovať v prospech manželstva“ osôb rovnakého pohlavia.

Avšak na straníckom zasadnutí 24. marca táto otázka nebola uvedená na program rokovania; nevzniesol ju ani jeden člen vlády, takže – ak by bol zákon predložený – vládni poslanci sú stále povinní hlasovať proti manželstvu“ osôb rovnakého pohlavia v súlade so svojou straníckou základňou.

V roku 2012 austrálsky federálny parlament zamietol drvivou väčšinou (pomerom hlasovania 98:42) návrh zákona, ktorý navrhoval v celej krajine zaviesť manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia.

O rok neskôr jednomyseľným rozhodnutím austrálsky najvyšší súd zrušil manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia, ktoré schválil oblastný parlament austrálskeho hlavného mesta.

Súd rozhodol, že oblastný Zákon hlavného mesta z roku 2013 o Manželskej rovnosti (osôb rovnakého pohlavia) je v rozpore s Federálnym zákonom o manželstve, ktorý definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy, a je teda protiústavný.

Súd tiež stanovil, že iba federálny parlament - nie určitý štát alebo územie - má moc v súlade s austrálskou ústavou vytvárať zákony týkajúce sa manželstva“ osôb rovnakého pohlavia.