WHO presadzuje užívanie antikoncepcie krátko po pôrode

1,532
Kultúra smrti

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala novú správu, ktorou u čerstvých mamičiek na celom svete podporuje užívanie „abortívnej“ antikoncepcie. Odporúčania skracujú dobu medzi matkiným pôrodom a začiatkom používania dlhodobo pôsobiacej antikoncepcie (t.j. účinnej chemickej sterilizácie). Podľa nich ich môže užívať už krátko po narodení.

WHO môže svojimi odporúčaniami presvedčiť vlády po celom svete o tom, že majú povoliť používanie abortívnych zariadení.

WHO si tiež uchováva zoznam kontraceptív, ktoré „odporúča“ celému svetu. Tento pondelok organizácia rozšírila svoje odporúčania aj o odporúčania hovoriace o tom, kedy a ako by sa mali tieto lieky a zariadenia používať - čo bude mať veľké dôsledky pre čerstvé matky v chudobných krajinách.

Piate vydanie Medical Eligibility Criteria (Kritérií lekárskej oprávnenosti, angl. skr. MEC) ohľadom používanie antikoncepcie zvoľňuje štandardy na podávanie antikoncepcie tým ženám, ktoré mali deti len nedávno. V týchto odporúčaniach sa napríklad uvádza, že dojčiace ženy menej ako šesť týždňov po pôrode „môžu vo všeobecne používať jednozložkovú gestagénovú antikoncepciu (POP) a levonorgestrelové (LNG) a etonorgestrelové (ETG) implantáty“. A dojčiace ženy „môžu vo všeobecnosti používať“ abortívne vnútromaternicová telieska (IUD) aj menej než 48 hodín po pôrode.

Avšak dojčiace ženy v čase medzi 48 hodinami a štyrmi týždňami po pôrode „by vo všeobecnosti nemali mať implantované levonorgestrelové vnútromaternicové teliesko“. Dojčiace ženy by až do šiesteho mesiaca po pôrode „vo všeobecnosti nemali užívať kombinovanú hormonálnu antikoncepciu“.

Tieto pokyny pokrývajú celý rad antikoncepčných/abortívnych metód vrátane kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, vnútromaternicových teliesok (DANA), núdzovej antikoncepcie, antikoncepčných injekcií a vaginálnym prstencov. WHO väčšinu z týchto metód považuje za bezpečnú - bez ohľadu na to, či matka dojčí a aká doba uplynula od tej doby, čo porodila.

Nové usmernenia WHO majú veľký význam; ba v niektorých rozvojových krajinách majú dokonca váhu a formu záväzných pravidiel. Bloombergova škola verejného zdravia Johna Hopkinsa (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) vysvetľuje: „V mnohých subsaharských afrických a ázijských krajinách, politici dodržiavajú odporúčania MEC pri príprave národných smerníc. Tie predpisujú, ktoré metódy PR [plánovanie rodiny] sa môžu ponúkať ich občanom.“

Škola Johna Hopkinstieto usmernenia nazýva „odvážnymi“, „dávno čakávanými“ a takými, „ktoré majú potenciál zmeniť celú situáciu“.

Je možné, že mnohé krajiny zvoľnia svoju vnútroštátnu politiku týkajúcu sa užívania antikoncepcie v prípade nových matiek podľa vzoru WHO. „Očakáva sa, že výsledkom toho" dochádza k záveru škola Johna Hopkinsa,„poklesne v týchto krajinách počet úmrtí matiek a detí“.

Ani WHO, ani recenzia školy Johna Hopkinsa však nespomína fakt, ktorý pripustilo dokonca aj Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb Obamovej administratívy; totiž to, že vnútromaternicové telieska spôsobujú potraty v rannom období tehotenstva. To isté platí aj o pilulkách „núdzovej antikoncepcie“ (tzv. tabletka „deň po“). Nové pokyny WHO veľmi odporúčajú obe tieto zdanlivo antikoncepčné metódy.

Tieto tzv. antikoncepčné pilulky a zariadenia už dlho podnecovali intenzívnu diskusiu. Bolo tak tak jednak preto, že môžu zničiť už počaté ľudské bytosti, no tiež kvôli nebezpečenstvu, ktoré ich užívanie predstavuje pre samotné ženy. Práve minulý týždeň zomrela 21-ročná Fallan Kureková v dôsledku krvnej zrazeniny v pľúcach. Tá sa jej vytvorila po užití antikoncepčnej tabletky – a to v období, ktoré bolo kratšie než mesiac (po začatí užívania). V roku 2013 v dôsledku hormonálnej antikoncepcie Try-cyclen úplne ochrnula 32-ročná Marie-Claude Lemieuxová. Americká športovkyňa Megan Henryová v roku 2014 uviedla, že kariéru olympioničky jej zničil NuvaRing, ktorý jej spôsobil „krvné zrazeniny po celých“ pľúcach.

Čo sa týka tohto telieska, tak na farmaceutickú spoločnosť Merck, ktorá NuvaRing distribuuje, bolo podaných tisícky žalôb z dôvodu nedbalosti. Bayer (iná farmaceutická spoločnosť) rozdala ako odškodné viac než miliardu dolárov kvôli súdnym sporom, ktoré vznikli kvôli komplikáciám spojenými s antikoncepčnými pilulkami Yasmin a vnútromaternicovými zariadeniami Mirena.

Okrem toho viaceré štúdie dokazujú skutočnosť, že existuje významný vzťah medzi hormonálnou antikoncepciou a rakovinou prsníka.

Nové usmernenia WHO prišli tesne pred stretnutím v Chiang Mai v Thajsku, ktoré priťahuje pozornosť celého sveta. Budú na ňom „tvorcovia politík a plánovaných programov“ zo 16 subsaharských afrických a ázijských krajinách.

Stretnutie je naplánovaná na 8. – 11. jún a sčasti ho sponzoruje pro-antikoncepčná a pro-potratová Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov. Jeho program je zameraný na medzinárodnú implementáciu nových smerníc MEC a na to, ako „docieliť to, aby tieto dobrovoľné možnosti PR do roku 2020 zasiahli o 120 miliónov viac žien a dievčat“.

Sterilizácie nových matiek v rozvojových krajinách tvoria podľa školy Johna Hopkinsa „dôležitú súčasť záväzku PR 2020“.