Príhovor Svätého Otca o potrate

1,462
Kultúra života

V piatok popoludní  vo vatikánskej kaplnke svätej Marty pápež František povzbudil v utrpení publikum zložené z vážne chorých detí a ich rodičov. Pápež František zopakoval učenie Cirkvi o tom, že potrat nie je riešením diagnózy hendikepu nenarodeného dieťaťa.

„Zabitie človeka nikdy, nikdy nevyrieši problém. Nikdy,“ povedal pápež v reakcii na rozprávanie istého otca o tom, ako jemu a jeho manželke odporúčali potratiť ich dcéru Andrey Marie, no oni to odmietli napriek jej ťažkej chorobe.

Pápež František páru povedal, že je presvedčený, že „Boh vás povolal k povolaniu ešte väčšej než rodičovskej láske. Byť rodičmi nie raz, ale dvakrát: „ľudskej prirodzenosti a špeciálneho dieťaťa, špeciálneho daru od Boha Otca“.

Svätý Otec osobitne pozdravil každé z 20 detí. Potom sa opýtal ich rodičov a ich dobrovoľníkov zo združenia UNITALSI, ktorí ich sprevádzali a ktorí organizujú púte chorých do Lúrd a ďalších medzinárodných svätýň, prečo existuje utrpenie, a najmä prečo trpia deti.

„Túto otázku si často kladiem aj ja sám,“  povedal, „a mnohí z vás - a vôbec mnohí ľudia - sa sami seba pýtajú: prečo deti trpia? Na to neexistuje žiadne vysvetlenie. Je to tajomstvo. Ja sa jednoducho pozriem na Boha a spýtam sa: „Ale prečo?“ Pozriem sa na kríž a spýtal som sa: „Prečo je tam tvoj syn? Je to tajomstvo kríža.“

František deťom povedal, aby sa nebáli pýtať Boha „prečo“, pretože z takejto modlitby pramení útecha.

„Možno, že nedostanete žiadne vysvetlenie, ale Otcov pohľad vám dodá silu ísť ďalej. Jediným vysvetlením, ktoré vám možno dá, je toto: „Aj môj syn trpel.“ Ale aj to je vysvetlenie. Najdôležitejší je jeho pohľad. To je vaša sila - milujúci pohľad Otca.“

Tak ako aj v minulosti, pápež František odsúdil kultúru, ktorá by zo spoločnosti rada odstránila slabých a zraniteľných. Hovorí „zažiť , kultúru na jedno použitie‘ je v tomto svete normálne:  ak nie sme s niečím spokojní, zbavíme sa toho“.

 S úprimným obdivom dodal, že uprostred tejto „kultúry na jedno použitie“ sú choré deti a ich rodičia v skutočnosti „hrdinami“.

„Naozaj neviem, čo na to povedať, pretože tak veľmi obdivujem vašu statočnosť, vašu odvahu,“ povedal.

„Dá sa povedať, že túto situáciu, prežívate – a to vám nechcem lichotiť; nie, hovorím to zo srdca – hrdinsky. Ste malí hrdinovia života. Ďakujem vám za takýto príklad."

Pápež ubezpečil deti o svojich modlitbách - za nich a ich rodičov. A uzavrel to tým, že ich povzbudil k tomu, aby išli k Pánovi s naliehavosťou a s dôverou.

Povedal: „Uprostred týchto zmiešaných pocitov radosti a smútku sa za vás modlím. Nezabudnite na toto: volajte na Pána! Pán vie, ako vás zvláštnym spôsobom potešiť v utrpení. Dá vám útechu, akú každý z vás potrebuje.“

Audienciu ukončil recitáciou Zdravas Mária a pápežským požehnaním. Kým však skupina odišla, František zostal trochu dlhšie, aby sa porozprával s každou rodinou.

Nasledujúci deň, 30. mája, sa pápež František stretol s účastníkmi na konferencii organizovanej Asociáciou pre vedu a život.

Zdôraznil, že technologický pokrok nie je meradlom pokroku. František uviedol, že „stupeň pokroku civilizácie sa dá zmerať prostredníctvom jej schopnosti chrániť život, a to najmä v jeho najkrehkejších fázach“.

Pápež povedal, že akékoľvek útoky na ľudský život sa nesmú ignorovať.

„Pliaga potratu je útokom na život. Útokom na život je nechať zomrieť našich bratov na lodiach v Sicílskom prieplave. Útokom na život je smrť pri práci nerešpektujúcej minimálne podmienky bezpečnosti. Útokom na život je smrť z podvýživy. Útokom na život je terorizmus, vojna, násilie; ale aj eutanázia. Milovať život znamená vždy sa ujímať druhého, chcieť jeho dobro, pozdvihovať a ctiť si jeho transcendentnú dôstojnosť.“

Pápež František povzbudil Asociáciu pre vedu a život, aby sa zamerala na posvätnosť života a ľudskej bytosti, „aby veda bola naozaj v službách človeka, a nie človek v službách vedy“.

Úplné znenie pápežovho príhovoru  k chorým deťom a ich rodinám (v taliančine) je k dispozícii tu. Úplné znenie  pápežovho príhovoru k Asociácii pre vedu a život (v taliančine) je k dispozícii tu.