Dohoda OSN bez zmienky o potrate či homosexuáloch

1,134
Kultúra života

Najočakávanejšia a najkomplexnejšia dohoda OSN o sociálnom pláne nepriniesla od deväťdesiatych rokov žiadnu zmenu v otázkach potratu a homosexuality.

Na nedeľnom zasadnutí v hlavnom sídle OSN dosiahli členské krajiny „historickú“ dohodu, ktorá „nemá obdobu.“ Rovnako ako predošlé dohody, aj táto necháva potrat na rozhodnutí jednotlivých národných legislatív a pravdepodobne sa nedotkne ani práv LGBT osôb (lesbičky, gejovia, bisexuáli a transsexuáli).

Keď predsedajúci členovia zasadnutia, diplomati Kene a Írska, dohodu prijali, preplnenou miestnosťou sa vzniesla vlna úľavy a spokojnosti. Na odsúhlasenie záverečnej dohody potrebovali zástupcovia krajín mimoriadne 48-hodinové rokovanie, ktoré prebehlo bez prestávky, bez tlmočníkov a často aj bez klimatizácie.

Veľké uznanie si vyslúžil kenský diplomat Macharia Kamau a do dejín sa zapíše ako hlavný tvorca dohody.

Predstaviteľ Kene viedol za posledné tri roky mnohé rokovania, ktoré mali viesť v septembri k uzatvoreniu dohody pred samitom. Očakáva sa, že septembrový samit bude najväčším zhromaždením lídrov jednotlivých krajín v histórii. Kamau sa považuje za agnostika, no keď je reč o sporných sociálnych plánoch, kenský líder dokázal, že rozumie prinajmenšom tomu, aké dôležité je chrániť nenarodené deti.

Po skončení rokovaní ho premohli emócie. So slzami v očiach a s dojatým hlasom pripomenul, ako ich pápež František počas uplynulých týždňov „neustále podporoval.“ Kamau usúdil, že to bolo znamením toho, že sa „deje niečo naozaj výnimočné.“

Keď dohodu venoval svojmu priateľovi, diplomatovi pre Džibutsko, z očí mu vyhŕkli slzy. Roble Olhaye, najvyšší predstaviteľ diplomatického zboru, zomrel minulý týždeň počas pretrvávajúcich rokovaní.

Dohoda s názvom „Meníme náš svet: Plán udržateľného rozvoja do roku 2030“ vychádza z cieľov udržateľného rozvoja, ktoré zahŕňajú témy ako zdravie, vzdelanie, klimatické zmeny a ekonomický rozvoj. Celkovo ju tvorí sedemnásť všeobecných cieľov, ktoré sú záväzné pre všetky krajiny.

Ciele boli schválené minulý rok a vyvrátili akúkoľvek polemiku spojenú s potratmi. Odvolali sa na predošlé dohody bez toho, aby prišli s niečím novým, alebo aby stanovili nejaké práva ohľadom potratov.

Rovnako ako otázka potratov, aj práva LGBT jednotlivcov majú pri rozsiahlejších rokovaniach menšiu dôležitosť, hoci sú pre niektorých delegátov kľúčovými témami. Počas schvaľovania dohody vyjadrilo výhrady len niekoľko vládnych predstaviteľov. Diplomati využili možnosť predniesť námietky až po oficiálnom odovzdaní dohody Generálnemu zhromaždeniu OSN.

Brazílsky diplomat Guilherme de Aguiar Patriota vyjadril nespokojnosť v súvislosti s tým, že jeho delegácia si predstavovala „pokrokovejší postoj“ k téme ľudských práv. Dohoda by mala zahŕňať práva „LGBTI osôb odhliadnuc od toho, či v nej budú uvedené ďalšie skutočnosti o tejto skupine ľudí.“ Zástupca Brazílie tak poukázal na fakt, že v dohode nie je ani zmienka o právach LGBT osôb a intersexuálov.

Guilherme de Aguiar Patriota už druhýkrát verejne kritizoval fakt, že v dohode nie sú uvedené práva LGBT osôb.

Začiatkom týždňa vyjadril Patriota nesúhlas s tým, že v časti o údajoch, ktoré sú potrebné na kontrolu realizácie jednotlivých bodov dohody u rôznych skupín obyvateľstva, sa v dokumente namiesto slova „rod“ uvádza „pohlavie.“ Patriota povedal, že je to jediné miesto v znení dohody, ktoré hovorí o „diskriminácii na základe sexuálnej orientácie.“

Pravdou je, že text dohody podľahol naozaj dôkladným „čistkám,“ aby sa jeho autori vyhli čo najväčšiemu množstvu termínov, ktoré použilo vedenie OSN v súvislosti s právami LGBT osôb.

Zmienku o „sociálnych skupinách“ napokon zo záverečného dokumentu vyňali. V časti o nediskriminácii rôznych skupín hovoria autori dohody o osobách „iného charakteru,“ len aby sa vyhli potrebe uviesť nejaké špeciálne práva LGBT osôb.

Vypracovanie záverečného dokumentu trvalo tri roky, má zhruba 30 strán  a dokument sa stal základom pre mnohé dohody. Na detailoch plánu realizácie rozvojových cieľov sa ešte stále pracuje.

Nigérijský diplomat Usman Sarki sa jednoznačne postavil proti akejkoľvek snahe o zavedenie práv LGBT osôb v jeho krajine. Kompetentných navyše požiadal, aby počas rokovaní, ktoré sa uskutočnia tento týždeň, predbežnú dohodu „očistili.“ Diplomat sa postavil aj proti pretrvávajúcim snahám o začlenenie práva spojeného s potratom a LGBT osobami do záverečného znenia dohody.