Malé víťazstvo pro-life zástancov v OSN

1,423
Kultúra života

Pro-potratovým advokátom sa v rámci Cieľov udržateľného rozvoja (CUR), ktoré boli za veľkej slávy prijaté 2. augusta v ústredni OSN v New Yorku, nepodarilo presadiť potrat ako ,medzinárodné právo.‘ Napriek tomu kritici života a rodiny hovoria, že pre hnutie pro-life je to len malé víťazstvo, keďže CUR už obsahujú jazyk „sexuálneho a reprodukčného zdravia,“ využívaný na podporu vykonávania potratov na celom svete.

Určite je víťazstvom, že potratárskym skupinám a ich podporovateľom v ústredni OSN – ku ktorým patria aj najmocnejšie a najbohatšie krajiny sveta – sa znova nedostalo uznania, priameho alebo skrytého, uviesť potrat ako ,ľudské právo.‘ Je to niečo, čo im uniká už viac ako 20 rokov,“ povedal pre LifeSiteNews Stefano Gennarini, riaditeľ Centra právnických štúdií pri Centre pre rodinu a Inštitúte pre ľudské práva (C-Fam).

Gennarini to však aj napriek tomu nazval „nepatrným víťazstvom.“ Ciele sa konkrétne zmieňujú o zaistení „univerzálneho prístupu k sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu a reprodukčným právam“ – o tejto formulácii dokument CUR hovorí, že musí byť interpretovaný podľa konferencie v Káhire v roku 1994, kde toto vyjadrenie jednoznačne znamenalo poskytnúť ženám „moderné antikoncepcie“ a „vykonanie potratu“ na miestach, kde to bolo legálne.

Sedemnásť cieľov na ďalších 15 rokov stanovuje medzinárodnú agendu s cieľom zastaviť chudobu, propagovať blahobyt a prospech ľudí nachádzajúcich sa kdekoľvek a ochraňovať životné prostredie.

Sme rozhodnutí oslobodiť ľudstvo od tyranie a chudoby a chceme (tak) uzdraviť a ochrániť našu planétu,“ uvádza predslov v Pretváraní nášho sveta: Agenda pre udržateľný rozvoj do roku 2030 – text načrtávajúci ciele a zámery.

Sme rozhodnutí urobiť odvážne kroky vedúce k zmene, ktoré sú nesmierne potrebné na to, aby svet nastúpil na cestu udržateľnosti a odolnosti. Keďže vstupujeme na túto cestu spoločne sľubujeme, že nikto nebude opomenutý,“ píše sa ďalej.

Napriek týmto vznešeným slovám Gennarini varoval, že ublíženie „svetu prichádza skrze ,sexuálne a reprodukčné zdravie a reprodukčné práva.

Povedal, že „tieto frázy nie sú len eufemizmy pre potrat a antikoncepciu. Sú zároveň prostriedkami, cez ktoré potratárske spoločnosti dostávajú miliardy dolárov na podporu poskytovania a propagovania potratov po celom svete.“

Môžeme byť šťastní, že potrat nie je medzinárodným právom, no bohužiaľ nemôžeme byť naivní. Kým sú tieto požiadavky v rámci CUR definované potratmi, odvolávajúc sa na konferenciu z roku 1994 v Káhire, OSN bude naďalej sprostredkovateľkou kultúry smrti, ktorá už zničila niekoľko miliónov ľudských životov,“ dodal.

OSN pro-life lobista Patrick Buckley z European Life Network povedal LifeSiteNews, že ciele zmieňujúce sa o sexuálnom a reprodukčnom zdraví „spôsobia v budúcnosti krajinám tretieho sveta problémy.“

Skutočná ujma (pri zverejnení cieľov) bola urobená minulý rok, keď sa do textu pridali reprodukčné práva a služby poskytujúce zdravotnú starostlivosť týkajúcu sa reprodukcie,“ povedal.

A Gennarini súhlasí: „Odhliadnuc od normatívneho záveru týchto jednaní, ktorý uchoval status quo – že právo na potrat sa nepresadilo – dohovor je realizovaný tam, kde budú potratárske skupiny počas nasledujúcich 15 rokov aj naďalej dostávať miliardy dolárov, kým je (dohovor) aktuálny. Nevieme ani povedať, koľko škody môžu urobiť so všetkými tými peniazmi a vplyvom,“ vyjadril sa.

Delegácia Svätej stolice pre OSN sa pre LifeSiteNews vyjadrila, že ostáva naďalej znepokojená ohľadom podstaty slovných spojení „sexuálne a reprodukčné zdravie,“ „reprodukčné práva,“ a „plánovanie rodiny,“ ktoré sú použité v CUR.

Svätá stolica sa vždy znepokojovala a dvíhala hlas voči akémukoľvek vyjadreniu, ktoré by sa priamo alebo nepriamo vzťahovalo na dostupnosť potratov alebo látok vyvolávajúcich potrat,“ povedal Monsignor Joseph Grech, reprezentujúci arcibiskupa Bernardita Auza.

Keď sa minulý mesiac Delegácia Svätej stolice vo vyhlásení pre OSN vyjadrila, že podporuje ciele a zámery CUR v doslovnom zmysle, pro-life advokáti boli znepokojení. Ale Grech sa v rozhovore pre LifeSiteNews minulý mesiac vyjadril, že Svätá stolica už voči týmto frázam OSN zaujala postoj rezervovanosti, a že „nemôže a nikdy nebude podporovať...čokoľvek, čo je proti rodine alebo právu na život od okamihu počatia.“

Gennarini povedal, že pokiaľ ide o podporu homosexuality, CUR nie sú priekopnícke.

Hoci pre niekoľko delegácií sú práva LGBT osôb veľmi dôležitou problematikou, v rámci širších pojednávaní boli podobne ako potrat vždy menšou a vedľajšou záležitosťou. Počas prijímania CUR malo výhrady len málo vlád, ktoré sa ich neskôr rozhodli predniesť vtedy, keď už súhlas formálnou cestou smeroval Valnému zhromaždeniu OSN,“ napísal v tlačovej správe po tom, ako boli ciele prijaté.

Kým nedefinovaný pojem „rod“ sa objavuje v cieli 5 – dosahujúc „rodovú rovnosť“ – a niekoľkokrát v zámeroch, niekoľko delegácií z krajín ako Kamerun, Irán, Líbya, Lichtenštajnsko, Mauritánia, Senegal, Jemen, ako aj delegácia Svätej stolice, uzniesli námietky naznačujúce, že „rod“ znamená „iba mužský alebo ženský“ a že nemá mať iný význam ako „sa termín vo všeobecnosti a obyčajne používa.“

Kamerun zašiel ešte ďalej keď uviedol, že pokiaľ ide o termín „rod,“ jeho „implementácia alebo interpretácia sa nesmie v žiadnom prípade vzťahovať na pojmy sexuálnej orientácie, rodovej identity alebo párov osôb rovnakého pohlavia, ani ich v sebe naznačovať.“

Gennarini napriek tomu povedal, že hoci sa „práva LGBT osôb“ nedostali do Cieľov, „pro-rodinné hnutie napriek tomu, pri všetkej úcte, prehralo.“

Dokument sa vôbec nezmieňuje o rodine ako tej, ktorá prispieva rozvoju a dobru spoločnosti. Je to preto, že Európa a Amerika chcú zmeniť definíciu pojmu rodina tak, aby zahŕňal aj vzťahy osôb rovnakého pohlavia. A pred zmenou definície dali krajiny, ktoré chceli referenciu na rodinu, prednosť ponechaniu pojmu rodiny v politike OSN v takom zmysle, ako aj vždy bol – rodina ako manželstvo medzi mužom a ženou. Mŕtvy bod, na ktorom uviazla táto problematika, bude naďalej pretrvávať a je nešťastným precedensom,“ povedal Gennarini.

V apríli OSN znova prehlásila prirodzenú rodinu za základnú jednotku spoločnosti. Rada pre ľudské práva prijala rozhodnutie o „Ochrane rodiny,“ v ktorom uznala dôležitosť rodiny pre spoločnosť a jednotlivcov a vyjadrila sa, že krajiny musia rodinu posilňovať a ochraňovať. Prijaté rozhodnutie nazvalo rodinu „prirodzeným prostredím“ pre vzdelávanie a rozvoj detí.

Konferencia OSN v New Yorku, ktorá sa začne 25. septembra, tak ponúkne krajinám možnosť oficiálne prijať agendu CUR ako celku. Dovtedy sa ciele a zámery môžu ešte zmeniť. V tento deň zároveň centrálu OSN navštívi pápež František.