Kasperova revolúcia sa šíri

2,058
Kultúra smrti

Udalosti v Európe sa zrýchľujú. Výrok za výrokom prominentných biskupov a prelátov potvrdzuje, že niektorí z nich verejne protirečia morálnemu učeniu Katolíckej cirkvi, teda učeniu samotného Ježiša Krista.

Hamburský arcibiskup, Stefan Heße 1. augusta šokoval svet svojím liberálnym postojom voči homosexuálnym párom a manželstvu rozvedených. Na oficiálnej stránke Nemeckej biskupskej konferencie sa píše:

Aj keď je arcibiskup Heße ohľadne homosexuálnych párov nerozhodný, raz povedal: „Ak chcú byť títo ľudia blízko nás, čo iné ostáva Cirkvi ako stáť pri nich?“ Ak sa v homosexuálnych vzťahoch nachádzajú hodnoty vernosti a spoľahlivosti, Cirkev by si ich mala vážiť. V mojich očiach homosexualita neznamená menej lásky a vernosti medzi dvomi ľuďmi.“ Dodáva Heße. Taktiež si praje, aby existovali pre rozvedených ľudí Cirkvou uznané formy vzdania sa manželského ideálu.

Len o niekoľko dní neskôr, 7. augusta obhájil vo verejnom liste homosexuálne páry prezident Švajčiarskej biskupskej konferencie, biskup Markus Büchel. Po výroku švajčiarskeho biskupa Vitusa Huondera, ktorý tvrdil, že Starý zákon zavrhuje homosexuálne praktiky, Büchel potvrdil, že sa dištancuje od podobných názorov. Vo svojom prejave uviedol:

„Zodpovedný prístup k sexualite a ku vzťahu (ako napríklad zdvorilosť, opatrnosť, rešpekt a vernosť) je pre dobro človeka dôležitejší ako to či je niekto heterosexuál alebo homosexuál. Ako katolíckym veriacim je nám povolené dôverovať svedomiu iných. Radujme sa zo všetkých vzťahov, v ktorých sa partneri navzájom prijmú ako deti Božie, rešpektujú dôstojnosť toho druhého a doprajú tomu druhému blahobyt!“

Biksup Büchel naďalej vyzdvihuje, že rešpektovanie dôstojnosti znamená nezužovať pojem človeka a jeho vzťahu na základe sexuálnej orientácie. ,,Spomína učenie Ježiša Krista o dôležitosti lásky a náklonnosti. Büchel taktiež podotkol, že za biblických čias ľudia nevedeli, že homosexualita je biologický sklon a nie slobodne zvolená sexuálna orientácia“. Tieto výroky sa úplne zhodujú s témou a výrokmi tieňovej Rady 25. mája, ktorá bola mimochodom spoluorganizovaná samotným prezidentom Švajčiarskej biskupskej konferencie. Nemecký pro-life aktivista a autor, Mathias von Gersdorff komentoval Büchelov výrok nasledovne: „Büchel jasne protirečí morálnemu učeniu Katolíckej cirkvi o sexualite a pravdepodobne aj kresťanskej antropológii.“

V neposlednom rade, španielsky biskup mnohých šokoval keď vyhlásil, že na nadchádzajúcom krste povolí transsexuálovi stať sa krstným rodičom. Podľa švajčiarskej stránky kath.ch cádizský biskup Rafael Zornoza povolil 21-ročnej Alex Salinasovej, aby sa stala krstným rodičom jej synovca.

Toto rozhodnutie padlo po tom, ako sa spustila národná petícia na podporu Salinasovej, ktorej najprv nepovolili stať sa krstným rodičom, keďže nežije v súlade s morálnym učením Cirkvi. Viac než 35 tisíc ľudí podpísalo petíciu v prospech Salinasovej. Podľa správy kath.ch následne diecéza vyhlásila, že „transsexualita nie je dôvodom na odňatie práva stať sa krstným rodičom.“ Salinasová komentuje tento vývoj pre španielske noviny El País takto:

„Neviem, či pápež videl moju petíciu, ale samotná Cirkev sa mení. Nedávno vyhlásila, že rozvedení katolíci nemôžu byť exkomunikovaní. To, že Cirkev hľadá nové cesty považujem za výborné.“

Všetky spomenuté správy vyšli v čase, keď pápež František opakovane hovoril o tom, aké je dôležité prijať znovu zosobášených  na fare a nemať voči nim a ich deťom žiadne negatívne postoje. To všetko tvrdí bez spomenutia faktu, že títo ľudia žijú teoreticky v hriechu. Mnoho znepokojených katolíkov sa modlí a dúfa, že pápež čoskoro pristúpi k momentálnej morálnej anarchii autoritatívnejšie a ochráni učenie Ježiša Krista tak, ako to pred rokom žiadal kardinál Raymond Burke.