Generálny tajomník OSN: Práva LGBT sú súčasťou „posvätnej misie“

875
Kultúra smrti

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun prisľúbil, že v OSN sa budú naďalej presadzovať homosexuálne a transgender práva. A to aj napriek napätiu, ktoré to spôsobí medzi štátmi, či v rámci organizácie samotnej.

„Väčšinou som neuspel,“ posťažoval sa Pan Ki-mun, keď rozprával príhody zo svojej „osobnej diplomacie“ na podporu práv lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov a transsexuálov (LGBT) po celom svete.

Odstupujúci generálny tajomník sa prihováral oddanému publiku delegátov a advokátov v sídle OSN počas zvláštneho vedľajšieho podujatia Valného zhromaždenia.

Upustil od pripravených poznámok a vysvetlil, že jeho vzťah s mocnými členskými štátmi OSN sa „skomplikoval“ kvôli jeho častému a naliehavému zastávaniu práv LGBT.

Pan Ki-mun, ktorý je v súčasnosti v úrade posledný rok, však zmietol akékoľvek obavy týkajúce sa straty politickej dobrej vôle.

„Toto nie je len osobný záväzok, je to inštitucionálny záväzok,“ povedal a sľúbil, že bude „pokračovať v boji“, aby bol len „prvým z mnohých“ generálnych tajomníkov, ktorí sa budú zaoberať právami LGBT ako súčasťou „svätého poslania“ OSN, ktorým je podpora ľudských práv.

Povedal, že za práva LGBT „sa naučil hovoriť“ v OSN, pretože v Kórei mu to nedovolili.

Uviedol, že v dôsledku jeho lobby prezident Malawi odpustil odsúdenému homosexuálnemu páru. Pred rokmi dvanástim členom štábu OSN „za zatvorenými dverami“ prisľúbil, že z OSN „urobí to najlepšie možné miesto pre prácu LGBT ľudí“.

Podujatie s názvom „Nezabúdajme na nikoho“, hostila Európska únia a skupina „LGBT Core Group“ zložená zo 17 krajín, ktoré predstavujú viac ako 75 % rozpočtu OSN.

Tejto skupine sa nepodarilo získať politickú podporu, akú si želala. Ciele trvalo udržateľného rozvoja, ktoré boli pred nedávnom  prijaté, museli byť očistené od akýchkoľvek narážok, ktoré by sa mohli vykladať ako zahŕňajúce práva LGBT. Tak či onak, zástancovia sľubujú, že krajiny a agentúry OSN donútia k tomu, aby nekonkrétny jazyk Cieľov zinterpretovali nanovo.

Toto podujatie sprevádzali vyhlásenia 12 agentúr OSN*, vrátane Svetového potravinového programu, Detského fondu OSN a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Tieto krajinám hovorili, aby zrušili zákony, ktoré kriminalizujú „styk osôb rovnakého pohlavia medzi dospelými, ktorí s tým súhlasia“, aby zakázali akúkoľvek diskrimináciu na jednotlivcoch, ktorí sa identifikujú ako LGBT, aby právne uznali zmenu pohlavia na preukazoch totožnosti a aby „proti predsudkom bojovali“ prostredníctvom „dialógu, verejného vzdelávania a odbornej prípravy“.

Ostatní rečníci sa zamerali na kritiku Afričanov.

Festus Mogae, bývalý prezident Botswany, k africkým krajinám vyslovil prosbu.

Nazval „sexuálne aktivity osôb rovnakého pohlavia“ tým „najzákladnejším právom“, pričom na podporu týchto vyjadrení odcitoval slová Matky Terezy o ľudských právach. Povedal, že LGBT práva majú v Afrike zásadný význam pri boji proti AIDS. Zabudol sa však zaoberať otázkou, ako sa bude v Afrike kontrolovať šírenie HIV/AIDS - ktoré z dôvodu homosexuálnych stykov medzi mužmi dosiahlo v rozvinutých krajinách rozmery epidémie - v prípade, že sa homosexualita stane mainstreamovou.

Holandský viceprezident Európskej komisie, Frans Timmermans, Afričanom povedal, že „by sa mali oboznámiť so svojou kultúrou a históriou“, a v mene Európy sa ospravedlnil za to, že do Afriky priniesla „homofóbiu a diskrimináciu“.

Timmermans generálneho tajomníka pochválil za jeho „mimoriadnu vernosť“ právam LGBT a povedal: „Nie sme tu na to, aby sme vnucovali svoje názory každému, kto ich nezdieľa.“

Hina Jilaniová, ktorá bola kedysi Organizáciou spojených národov určená na pozíciu Znalca ľudských práv a je členkou The Elders (v preklade „Starejší“, mimovládna organizácia, ktorú v roku 2007 založil Nelson Mandela. Jej cieľom je bojovať za pokoj a za ľudské práva, pozn. prekl.), zástancov LGBT potešila. „Nemôžete ich poraziť a nikdy ich neporazíte. A toto mi dáva väčšiu nádej než akékoľvek medzinárodné zmluvy rešpektujúce práva LGBTI.“

_______________________

* Signatármi sú: Medzinárodná organizácia práce (ILO), Úrad OSN pre ľudské práva (OHCHR), Rozvojový program OSN (UNDP), Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), Populačný fond OSN (UNFPA), Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Detský fond OSN (UNICEF), Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODOC), Orgán OSN pre rodovú rovnosť a posilňovanie žien (UNWOMEN), Svetový potravinový program (WFP), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Program OSN pre boj s AIDS (UNAIDS).

Prevzaté s dovolením C-FAM.